Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Sacharidy (staré názvy – uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty) – jeden ze tří zdrojů energie. Sacharidy dále dělíme na monosacharidy, disacharidy (ty označujeme pod názvem jednoduché cukry) a polysacharidy (tzv. komplexní cukry).

Na lidský organismus mají všechny druhy cukru (např. kostkový, kukuřičný či javorový sirup, med, fruktóza z ovoce, slazené limonády atd.) stejné negativní účinky. Cukr vyvolává vzestup produkce inzulinu, což vede k ukládání ve formě tuku (zejména nebezpečného břišního). Nikoliv tuk, ale cukr způsobuje obezitu, diabetes 2. typu, záněty v těle a z toho vyplývající další civilizační nemoci.

Cukr je návykový!


DDD – doporučená denní dávka

Energetická hodnota 1 g sacharidů je přibližně 17 kJ (4 kcal).

Rozdílná doporučení

  • v jednom denním jídle by nemělo být víc než 30 g sacharidů (nutné nahradit tuky následujícím způsobem – minimum 35 % tuků, pro udržení optimální hmotnosti 45 %, pro hubnutí až 50-55 %, ale i více, z celkového příjmu energie)
  • průměrná denní doporučená dávka je 300-420 g sacharidů (v tom případě se dá očekávat tloustnutí)

Rozdělení sacharidů podle počtu cukerných jednotek

  • monosacharidy – jedna cukerná jednotka:
    • aldózy – např. glukóza („hroznový cukr“, krevní cukr) – je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně. Pro některé lidské buňky, zejména pro buňky mozku a červené krvinky, je glukóza jediným zdrojem energie, bez kterého se neobejdou.
    • ketózy – např. fruktóza („ovocný cukr“)
  • oligosacharidy:
    • disacharidy (dvě cukerné jednotky) – např. sacharóza („řepný cukr“), maltóza („sladový cukr“), laktóza („mléčný cukr“)
    • trisacharidy (tři cukerné jednotky) – např. rafinóza
    • tetrasacharidy (čtyři cukerné jednotky)
  • polysacharidy:
    • dlouhodobá zásobárna energie – škrob, glykogen
    • nebo mají stavební funkci – celulóza, chitin

Funkce v těle

Léčivé účinky

  • zdroj a krátkodobá zásoba energie – glukóza, fruktóza
  • zásobní látky – škrob, glykogen, inulin
  • stavební materiál – celulóza, chitin
  • složky některých složitějších látek – nukleových kyselin, hormonů, koenzymů
  • pokud sníme více sacharidů, než je potřeba, inzulin je musí zpracovat – část jich uloží v podobě glykogenu (jakýsi „lidský škrob“), ostatní musí přeměnit na tuk, který je organismus schopen uložit téměř v neomezeném množství

Nedostatek

  • úbytek tukových zásob

Nadbytek

  • tvorba zubního kazu
  • přibývání na váze

Výskyt


Tipy

  • Vhodnost konzumace sacharidů:
    • před sportem: přijatá potrava se přemění na glukózu a dostane se do krevního řečiště přibližně za 1-2 hodiny po konzumaci jídla, je proto vhodnější sacharidy přijímat před sportem, než po něm. S plným žaludkem se ale bohužel sportuje těžko;
    • hned po sportovní aktivitě: v této době má tělo nejnižší množství glykogenu ve svalech a játrech a to je správný čas, kdy svalům a játrům můžete dodat glukózu, o kterou přišly při sportu.
  • Správné sacharidy jsou obsaženy především v ovoci, zelenině a celozrnném pečivu.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • x

Externí

Knihy