Základní informace

Nejsem kuchař, ale osud zařídil, že jsem zůstal nedobrovolně sám (manželka bohužel zemřela). A pokud jsem nechtěl jíst něco, co připravil někdo neznámý, který dal do jídla nevím co, zpracoval to nevím jak, s trvanlivostí předem určenou a prostředky pro zdraví případně nevhodnými, tak abych neumřel hlady, jsem se musel naučit sám si něco k jídlu připravit. Nejsem zatížen žádnými pravidly, co k sobě patří nebo ne, ale tím, co mi chutná. Neznám klasické postupy. Snažím se pouze inspirativně aplikovat informace, kterým jsem z nějakého důvodu uvěřil, že jsou správné, a úspěšně vyzkoušel. Pouze změnou stravy jsem se neplánovaně během 9 měsíců vrátil na váhu z dob před 20 lety, kdy jsem běhal 3krát týdně 10 km. Zhubl jsem o 10 kg. Teprve potom jsem začal ve svých 62 letech opět běhat – podrobněji viz O mně.

Moje zásady pro jídlo:

  • mělo by nám chutnat;
  • vlastní příprava by neměla být pokud možno delší než 30 minut (například pomalý hrnec ale doporučuji, to už nic nepřipravuji, jen čekám, až dobrota bude);
  • mělo by být nejlépe ze zdravých surovin;
  • úprava by měla být maximálně šetrná pro zachování co nejvíce živin.

Druhy jídel

Recepty Podrobně