Základní informace

Vitaminy, minerály a stopové prvky jsou označovány jako mikronutrienty či mikroživiny. To znamená, že naše tělo jich potřebuje malé množství, přesto jsou pro naše zdraví nezbytně důležité. Jejich funkce v těle je taková, že tělo vyživují, aktivují, stimulují, vytváří, spravují, udržují, čistí a ochraňují. Většinou si je naše tělo neumí samo vytvořit, proto je musí přijmout ve stravě (zejména rostlinné, ale i živočišné). Jen některé mikroživiny vzniknou v našem těle za pomoci mikrobiomu, jiné potravní složky mají úlohu provitaminů, které se přeměňují na účinný vitamin až v těle. Neexistuje žádná potravina, která by obsahovala všechny mikroživiny. Proto je důležité jíst rozmanitou stravu, abychom tělu dodali všechny potřebné mikroživiny a v dostatečné množství.

Vitaminy

Vitaminy se podle rozpustnosti dělí na rozpustné ve vodě a na rozpustné v tucích. Některé vitaminy se stávají součástí molekul enzymů, jiné působí jako antioxidanty, které chrání buněčné struktury před oxidací. Množství potřebné pro zajištění normálních fyziologických funkcí člověka je závislé na mnoha faktorech, například stáří, pohlaví, zdravotní stav, životní styl, stravovací návyky, pracovní aktivita. Některé vitaminy se v těle neskladují vůbec, nebo jen velmi omezeně, proto je musíme dodávat průběžně. Vitaminy rozpustné v tucích jsou skladovány v játrech. Tato rezerva může být na dny, týdny, měsíce, u některých až roky. Některé látky nejsou již v dnešní době považovány za vitaminy.

Více: Vitaminy

Minerály a stopové prvky

Jedná se o látky s jednoduchou strukturou, které jsou důležité v mnoha metabolických funkcích. Mnoho minerálů je součástí enzymů. Pomáhají regulovat a kontrolovat řadu normální funkcí lidských tkání, svalů a orgánů. Například sodík a draslík hrají důležitou roli v udržování správné rovnováhy tekutin, vápník působí jako hlavní konstrukční prvek kostí a zubů, železo je stavebním prvkem červených krvinek, které přenáší kyslík do celého těla. Dostatečný příjem je mimořádně důležitý u dětí, sportovců nebo osob vystavených stresu.

Více: Minerály a stopové prvky