Základní informace

Lidské tělo obsahuje velké množství nejrůznějších biologicky významných látek, které jsou děleny do různých skupin podle nejrůznějších kritérií. O některých slyšíme nebo čteme skoro každý den, ale ne vždy to, co je správné nebo důležité. V této části je seznam vybraných látek s krátkým popisem, který by vás mohl zajímat.

Seznam vybraných biologicky významných látek

Je to steroidní látka (látka tukové povahy) přítomná v lidském těle a v tělech dalších živočichů. Je součástí každé lidské buňky. Většinu si ho organismus vytváří sám, převážně v játrech, část pak přijímá ve stravě (ale to si ho potom přestane tvořit). Cholesterol vytváří buněčné membrány, klíčové hormony (např. testosteron a estrogen), žlučové kyseliny potřebné k trávení a vstřebávání tuků, v kůži se přeměňuje na vitamin D.
Cholin
Biologicky významná látka, která byla dříve označována jako vitamin B8. Tělo ho může vytvářet z aminokyseliny methionin za pomoci vitamínu B12 a kyseliny listové. Podílí se na využití tuků a cholesterolu, v organismu je stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku.
Purin
Puriny jsou biologicky významné látky, součásti nukleových kyselin i jiných látek klíčových pro život. V nukleových kyselinách jsou hlavními purinovými bázemi adenin a guanin. Volně v buňkách se nacházejí puriny, které jsou produkty metabolismu purinových bází.

Biologicky významné látky Podrobně