
Základní informace
Stále je potřeba dávat si pozor na výživové poradenství hlavního proudu „odborníků“, neboť může být založeno na vědě nebo na základě špatných informací, které jsou již několik let, dokonce i desítek let, zastaralé.
Pravdivé a přesné informace jsou zbraň číslo jedna k převzetí kontroly nad svým vlastním zdravím.
Mnoho výživových mýtů se opakovalo znovu a znovu, až začaly být mylně považovány za pravdu, zvláště když je neustále šíří rovněž orgány ochrany veřejného zdraví.
Proto čím více můžete jíst jako naši předkové, tím lépe. Neměli naše novodobé nemoci, nebo minimálně! Jedli čerstvé celé potraviny, místní a udržitelně pěstované, potraviny, které jsou minimálně, nebo nejsou vůbec průmyslově zpracovány. Jedná se o ty druhy potravin, kterým jsou naše geny a biochemie přizpůsobeny a které nám poskytují schopnost zvrátit většinu nemocí, nebo jim zabránit.
Vybrané mýty a omyly – chybná (vyvrácená) tvrzení:
- Celozrnné obiloviny: celozrnné obiloviny jsou dobré pro všechny
- Geneticky upravené plodiny: potraviny z geneticky upravených plodin jsou bezpečné a srovnatelné s tradičními potravinami
- Jídlo bez tuku je prevencí: nízkotučné potraviny jsou prevencí obezity a srdečních onemocnění
- Nasycené tuky a srdce: nasycené tuky způsobují srdeční choroby
- Nepoměr mezi kaloriemi přijatými a vydanými: základní příčinou obezity a nadváhy je energetický nepoměr mezi přijatými kaloriemi (moc jíme, zejména tuku) a vydanými kaloriemi (málo se hýbeme)
- Oleje s převažujícími omega-6 jsou dobré: rostlinné a semenné oleje s převažujícím množstvím omega-6 mastných kyselin jsou pro nás dobré
- Sacharidy jsou zdrojem dobrých kalorií: sacharidy by měly být naším největším zdrojem kalorií
- Umělá sladidla: umělá sladidla jsou bezpečná náhrada cukru i pro diabetiky a pomáhají při hubnutí
- Vejce a srdce: vejce jsou špatná pro srdce, protože obsahují velké množství cholesterolu
- Vysoký cholesterol: vysoký cholesterol je špatný
- Jíst malé porce a často: nejlepší je jíst malé porce 5 až 6krát denně