Základní informace

V našem těle máme podle posledních informací asi 2krát více mikroorganismů (dříve se udávalo až 10krát více), než lidských buněk. Je to tzv. mikrobiom či mikrobiota či mikroflóra (bakterie, viry, plísně, paraziti atd.). Celkem mikrobiom váží asi 1,5 kilogramu. Každý člověk má jiný unikátní soubor.

Proč byste měli o mikrobiomu něco vědět? O mikrobiomu se začíná totiž mluvit jako o dalším lidském orgánu, o který můžeme navíc sami pečovat a on se nám za to odvděčí tím, že budeme zdravější a šťastnější.

Mikrobiom v lidském těle:

  • se dotvoří (stabilizuje) cca ve 2-3 letech dítěte a poté je již relativně stálý, mění se málo;
  • obsahuje zástupce zejména dvou mikrobiálních kmenů: Firmicutes a Bacteroidetes – počet rodů se odhaduje na 1 800, počet druhů na 15 000-36 000;
  • nejvíce je ve střevech, ale i v celém těle, například v pokožce, nosu, ústní dutině, vagině a dalších částech těla;
  • významně zasahuje do metabolických procesů;
  • ovlivňuje stav našeho imunitního systému – mikrobiom střeva se na celkové imunitě podílí cca 90 %;
  • ovlivňuje nervový systém (některé probiotické bakterie produkují neuroaktivní látky stejného složení jako látky lidského původu) a naší psychiku;
  • je závislý na našem životním stylu a výživě;
  • změna mikrobiomu závisí na: zdravotním stavu, na užívaných lécích (zejména ničivá jsou antibiotika), na různých nemocech – například obezitě, diabetu, ateroskleróze či zánětlivých onemocněních střev -, na způsobu stravování, genetice, životním stylu.

Podpora mikrobiomu:

  • Zdravá strava: mikrobiom velice citlivě reaguje na stravu – ta zdravá podporuje ty správné a potřebné.
  • Prebiotika: nestravitelné složky stravy, které představují v tlustém střevu důležitý substrát pro růst a aktivitu střevního mikrobiomu (mikroflóry – např. bifidobakterie a laktobacily), který prokvašováním podporuje dobrý zdravotní stav.
  • Probiotika: živé organismy přidávané do potravin, které mají příznivě ovlivnit zdraví zlepšením rovnováhy střevního mikrobiomu, které jsou obsaženy například v bílém jogurtu, kefíru, acidofilním mléku, kysaném zelí nebo jsou v podobě doplňků stravy.
  • Synbiotika: sloučení prebiotik a probiotik dohromady.

Mikrobiom Podrobně