Obsah stránky
Základní informace
Trochu teorie
Jíme nepravidelně, v časovém odstupu, ale buňky těla musí mít zajištěn pravidelný přísun energie. Zařízeno je to tak, že v rámci fotosyntézy, složitého biochemického procesu, dochází k přeměně přijaté energie světelného záření na energii chemických vazeb, například v zelených rostlinách. Tyto složité molekuly obsažené v potravě živočichů se v jejich těle uvolňují a následně ukládají jako chemická energie ve formě tzv. makroergních sloučenin. To jsou takové sloučeniny, při jejichž následném hydrolytickém štěpení se uvolní velké množství zásobní energie. Patří k nim zejména ATP (adenosintrifosfát), ADP (adenosindifosfát), GTP (guanosintrifosfát) a další. Všechny slouží jako volný přenos energie v buňce. Buňky si tak plynule odčerpávají potřebné množství energie a přísunem živin se tyto vazby opět obnovují.
Pokud přijme tělo takové množství sacharidů, tuků a bílkovin, že to stačí nejen na obnovu všech makroergických vazeb, začne vytvářet některé zásobní sloučeniny, ve kterých si nadbytečně přijatou energii uchovává na “horší časy”. Nejdůležitějšími zásobními sloučeninami jsou glykogen a zejména pak tuky.
Veškerá energie uvolněná v těle z živin se nakonec přemění v teplo. Velikost energetické přeměny živin lze tedy stanovit změřením množství tepla, které se v těle vytváří. Přeměna energetických živin, tedy sacharidů, tuků a bílkovin (proteinů), vede na konci k oxidaci, tzn. ke spálení za přítomnosti kyslíku. Je jedno, zda se daná živina spálí najednou v kalorimetru, nebo proběhne proces postupné oxidace v těle. V obou případech je množství uvolněného tepla stejné. Neplatí tedy následující: “Není kalorie jako kalorie.” JE!
Rozdíl je mezi spalným teplem v kalorimetru a teplem (energií) využitelným v těle z dané živiny, fyziologická energetická hodnota živiny, tj. množství energie, které se skutečně v organismu uvolní a využije. Zde platí následující vztahy mezi spalným teplem a fyziologickými energetickými hodnotami v živinách v kJ/g:
- sacharidy: spalné teplo je 17,2 kJ/g a 17,2 kJ/g je fyziologická energetická hodnota
- tuky: spalné teplo je 39,1 kJ/g a 38,9 kJ/g je fyziologická energetická hodnota
- bílkoviny: spalné teplo je 23,4 kJ/g a 17,2 kJ/g je fyziologická energetická hodnota
U bílkovin vzniká ještě jako odpad močovina, která obsahuje určité množství energie. U bílkovin záleží na celkovém energetickém příjmu a na fyzické aktivitě. Při zvyšování fyzické aktivity se zvyšuje výdej energie a současně tělo vyžaduje vyšší dodávku energie v přijímané potravě. Při vysokém příjmu bílkovin se navíc promítá do celkové bilance i čpavek vzniklý metabolickou činností střevních baktérií. Tělo tedy musí na močovinu přeměnit i čpavek, který vznikl z bílkoviny, kterou využily bakterie a který se následně vstřebal do krve.
Energetická potřeba
Nejdůležitějšími zásobními sloučeninami jsou glykogen a zejména pak tuk.
Glykogen
Glykogen je životně důležitý, tak musí být vždy po úbytku doplněn.
- zvýšená zátěž: dojde k poklesu jeho zásoby
- doplnění:
- přednostně: tělo použije svalový laktát – obvykle se takto doplní 30-40 %
- následně: získání z tráveniny ve střevě
- nakonec: když již není z čeho brát, začne se glykogen vytvářet ze svalové bílkoviny
Podrobně viz glykogen
Tuky
Tuky nejsou životně důležité. Pokud tělo dostává nadbytek energie, tak:
- nadbytek živin – dodané energie:
- nejprve: ukládání svalového tuku – ten se při fyzické aktivitě využívá nejdříve
- následně: ukládání tuku v oblasti břicha, kolem orgánů trávicí soustavy
- nakonec: ukládá se tuk podkožní a nadále ve svalech a vnitřních orgánech
Podrobně viz tuk
Metabolismus
Jedná se o energetickou a látkovou přeměnu, tedy soubor chemických reakcí v organismech, které udržují jejich život.
Bazální metabolismus
Je to množství energie vydané organismem v klidovém stavu za běžných teplotních podmínek a na lačno, tedy kdy nepracuje trávicí soustava. Měří se spotřeba kyslíku (nepřímá kalorimetrie), protože k oxidaci živin je potřeba kyslík, jehož spotřeba je přímo úměrná metabolické aktivitě. Závisí na pohlaví (muž > žena), tělesné výšce (vyšší > nižší), věku (vyšší věk < nižší věk, u mužů klesá setrvale, u žen je mezi 20-40 lety konstantní).
Metabolický ekvivalent – MET
Je to velmi orientační hodnota, která vyjadřuje množství kyslíku či energie, které tělo využívá během tělesné aktivity. Jednotka MET vyjadřuje poměr metabolické rychlosti průměrného člověka při určité aktivitě v porovnání s jeho metabolickou rychlostí v klidu. A tady je problém, protože je to vztaženo k průměrnému člověku, tedy obecně dost nepřesný údaj. Záleží na tom, jakou odchylku má člověk od stanoveného průměru. Lze alespoň porovnat úroveň námahy a energie vynaložené, když lidé s různou hmotností vykonávají stejnou fyzickou aktivitu, nebo se může porovnat aerobní intenzita a energetické výdaje různých fyzických aktivit, když je provádí jedna osoba.
1 MET je ekvivalent energie nebo kyslíku, které tělo používá v klidu. Jedná se o metabolickou rychlost, při které tělo spotřebovává 3,5 ml kyslíku na kilogram tělesné hmotnosti za minutu. Například aktivita s hodnotou 5 MET znamená, že člověk vydal 5x více energie a kalorií, než kdyby odpočíval, v klidu seděl.
Příklady výpočtu:
- Chůze s ekvivalentem 5 MET po dobu 30 minut: 5 MET x 30 minut = 150 MET/min.
- Běh o rychlosti 8 km/hod s ekvivalentem 8 MET po dobu 60 minut: 8 MET x 60 minut = 480 MET/min.
Pokud si takto vypočítáte za pomoci následující tabulky všechny hodnoty za týden, která sečtete, můžete zjistit, jak na tom jste. Doporučení WHO (Světové zdravotnické organizace) je 600-1200 MET minut za týden. Větší zdravotní prospěch se dosáhne při hodnotách 3000-4000 MET minut za týden.
Příklady hodnot MET
Aktivita | MET |
---|---|
běh/chůze, složka běhu kratší než 10 minut | 6.0 |
běh, 8,0 km/h | 8.0 |
běh, 8,36 km/h | 9.0 |
běh, 9,65 km/h | 10.0 |
běh, 10,8 km/h | 11,0 |
běh, 11,26 km/h | 11.5 |
běh, 12,07 km/h | 12.5 |
běh, 12,87 km/h | 13.5 |
běh, 13,84 km/h | 14.0 |
běh, 14,48 km/h | 15.0 |
běh, 16,09 km/h | 16.0 |
běh, 17,54 km/h | 18.0 |
domácí úklid obecně | 3.0 |
fotbal - rekreačně | 7.0 |
golf, obecně | 4.5 |
gymnastika | 4.0 |
hokej - lední, pozemní | 8.0 |
hrabání trávníku | 4.3 |
chůze 4,0 km/h, pevný povrch | 3.0 |
chůze 4,0 km/h, z kopce | 2.8 |
chůze 4,8 km/h, mírné tempo, pevný povrch | 3.3 |
chůze 5,6 km/h, do kopce | 6.0 |
chůze 5,6 km/h, svižně, pevný povrch, chůze jako cvičení | 3.8 |
chůze 6,4 km/h, pevný povrch, velmi svižné tempo | 5.0 |
chůze 7,2 km/h, pevný povrch, velmi, velmi svižné tempo | 6.3 |
chůze/běh, hraní s dětmi - rázné, pouze aktivní čas | 5.0 |
chůze/běh, hraní s dětmi - střední, pouze aktivní čas | 4.0 |
chůze do schodů | 5.0 |
jízda na bruslích na ledu, obecně | 7.0 |
jízda na kole < 16,1 km/h, volný čas | 4.0 |
jízda na kole > 32,18 km/h, závod | 16.0 |
jízda na kole 16,1-19,15 km/h, volný čas, pomalu, lehké úsilí | 6.0 |
jízda na kole 19,3-22,37 km/h, volný čas, mírné úsilí | 8.0 |
jízda na kole 22,53-25,59 km/h, závod nebo volný čas, rychle, energické úsilí | 10.0 |
jízda na kole 25,75-30,58 km/h, závod nebo volný čas, velmi rychle | 12.0 |
jízda na kolkečkových bruslích | 7.0 |
jízda na koni, obecně | 4.0 |
jogging na místě | 8.0 |
jogging, obecně | 7.0 |
klavír, varhany, trubka, housle | 2.5 |
kytara - rokenrol | 3.0 |
létající talíř, obecně | 3.0 |
ležení u televize | 1.0 |
lyžování, běžky, 4 km/h, lehká aktivita | 7.0 |
lyžování, běžky, 6,5-7,8 km/h | 8.0 |
lyžování, běžky, 8,0-12,7 km/h | 9.0 |
mytí nádobí | 2.3 |
odporový silový trénink | 5.0 |
plavání - kraul, rázné úsilí | 11.0 |
plavání - kraul, střední nebo lehké úsilí | 8.0 |
plavání - motýlek | 11.0 |
plavání - prsa | 10.0 |
potápění | 3.0 |
sekání trávníku - chůze, elektrická sekačka | 5.5 |
sekání trávníku, obecně | 5.5 |
sexuální aktivita obecně, střední úsilí | 1.3 |
sezení - studium, obecně | 1.8 |
sjezdování, lehké úsilí | 5.0 |
sjezdování, rázné úsilí - závod | 8.0 |
sjezdování, střední úsilí | 6.0 |
skákání přes švihadlo | span style="color: #33CC66;">10.0 |
stlaní postele | 2.0 |
stojící - umění a řemesla - lehká zátěž | 1.8 |
stojící - umění a řemesla - střední zátěž | 3.0 |
tanec - balet, klasika, moderna | 6.0 |
tenis, dvouhra | 6.0 |
vaření | 2.5 |
volejbal, utkání | 4.0 |
vysávání | 3.5 |
Tipy
Striktní vysokoproteinová dieta zajišťuje ve skutečnosti nižší energetický příjem, než jaký vychází klasickým nutričním výpočtem. Zdánlivě je tedy tato dieta vhodná pro redukci váhy, ale z důvodu nadprodukce čpavku a jeho vlivu na urychlování stárnutí buněk je z fyziologického hlediska nežádoucí a nevhodná zejména pro věkovou kategorii nad 40 let.
- Pozor na tvrzení: “Není kalorie jako kalorie.” Toto tvrzení je chybné! Kalorie je vždy stejnou kalorií, tedy jednotkou energie, resp. tepla. Něco jiného je, jak dokáže tělo využít energii z přijatých energetických živin, tedy z bílkovin (proteinů), sacharidů a tuků.
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Bílkoviny (proteiny): jsou podstatou všech živých organismů. Jedná se o přírodní látky složené z 20, resp. 23 aminokyselin, které jsou vzájemně pospojovány (bílkovinu tvoří nad 100 aminokyselin).
- Glykogen: je zásobní polysacharid, zdroj rychlé energie, uložený ve svalech a částečně v játrech.
- Sacharidy: jeden ze tří zdrojů energie těla.
- Tuky (a oleje) – podrobně: patří v lidské výživě k nejvydatnějšímu zdroji energie v potravě.
Externí
- https://www.galenus.cz/clanky/bioenergetika/bioenergetika-kaloricka-hodnota-potravin – Institutu Galenus, Kalorická hodnota potravin
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Makroergn%C3%AD_slou%C4%8Deniny – Wikipedie, Makroergní sloučeniny
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Metabolismus – Wikipedie, Metabolismus
- https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2000/09001/Compendium_of_Physical_Activities__an_update_of.9.aspx – anglicky, Medicine and Science in Sports and Excercise (Medicína a věda ve sportu a cvičení), Kompendium fyzických aktivit: aktualizace kódů aktivit a intenzit MET