Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Nemoc obvykle charakterizovaná opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. V 50 % bývá postižen kloub u kořene palce u nohy (podagra). Obvykle je prvním příznakem dny prudká bolest kloubu, jeho zčervenání, otok a vznik extrémní citlivosti na dotek. Dna je způsobena zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (hyperurikémie). Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávícího enzymu urikázy (pro metabolismus purinů), který oxiduje velmi těžce rozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku, která je z těla vylučována ledvinami. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Kromě kloubu u kořene palce u nohy to mohou být i jiné klouby, například kotníky, kolena, zápěstí i klouby prstů. Dna je poruchou metabolismu purinů. Spouštěcí faktory pro ukládání kyseliny močové nebyly doposud ale zcela objasněny.


Vznik

  • Základní příčinou dny je hyperurikémie. Ta může být vyvolána celou řadou faktorů, včetně skladby jídelníčku, genetických dispozic nebo snížené sekrece urátů, solí kyseliny močové. Snížené vylučování kyseliny močové ledvinami je primární příčinou hyperurikémie v přibližně 90 % případů, zatímco nadměrná produkce stojí za pouhými 10 % případů.
  • Výskyt dny je do jisté míry genetickou záležitostí – genetické faktory přispívají k přibližně 60 % variability hladiny kyseliny močové.
  • V téměř 75 % případů doprovází dnu metabolický syndrom.
  • Index tělesné hmotnosti BMI vyšší nebo roven 35 zvyšuje u mužů riziko dny trojnásobně.

Životní styl

Zhoršení

  • Složení jídelníčku je příčinou asi 12 % případů dny a souvisí se zvýšenou konzumací alkoholu, fruktózy ze slazených nápojů, masa a mořských plodů.
  • Další spouštěcí faktory: tělesné poranění a prodělaný chirurgický zákrok.

Zlepšení

  • Konzumace kávy, vitaminu C a mléčných výrobků, stejně jako tělesná zdatnost, se zdají riziko nemoci snižovat. To je podle všeho částečně způsobeno jejich vlivem na snižování inzulinové rezistence.

Nové informace

  • Nedávno provedené studie prokázaly, že jisté složky jídelníčku, kdysi považované za faktory se dnou související, dnu ve skutečnosti neovlivňují – a to včetně konzumace na purin bohaté zeleniny (například fazolí, hrachu, čočky a špenátu) a celkového množství bílkovin přijatých ve stravě.

Tipy

  • Účinné změny životního stylu a jídelníčku zahrnují sníženou konzumaci masa a mořských plodů, adekvátní příjem vitamínu C, omezení konzumace alkoholu a fruktózy a předcházení obezitě. U obézních mužů snížila nízkokalorická dieta hladinu kyseliny močové o 100 µmol/l (1,7 mg/dl).
  • Pravidelný pohyb, ale nezatěžovat akutně bolestivé klouby.
  • Konzumace vitaminu C v množství 1500 mg za den snižuje riziko dny o 45 %.
  • Riziko dny snižuje pití černé kávy, nikoli však čaje.
  • Snížení hladiny kyseliny močové může vést k vyléčení nemoci.
  • Kvalitní čokoláda může pomoci jak při léčbě aktivních zánětů dny, tak i při prevenci budoucích záchvatům (velké množství flavonoidů). Pozor ale na nekvalitní kakaové prášky nebo čokolády, které obsahují velmi málo flavonoidů a navíc mnoho purinů.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • Hořká čokoláda: čokoláda je pochutina vyráběná z kvašených, pražených a mletých zrn (kakaových bobů) kakaového stromu (Theobroma cacao). Nejvíce ceněná, vzácná a drahá jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika). Hořká čokoláda musí mít nejméně 43 % kakaové sušiny, nejlepší má obsah 75-99 %.

Externí

Knihy