Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Vitamin rozpustný ve vodě. Jeho další názvy – E 101 (zelenožluté bezpečné barvivo), vitamin G, ovoflavin, laktoflavin – vitamin B2 patří mezi flaviny. Má klíčovou úlohu v oxidačním metabolismu. Má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků, aminokyselin a ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus. Rozkládá se působením UV záření. Člověk ho musí neustále doplňovat v potravě, protože se v těle neukládá.


DDD – doporučená denní dávka

PopisVěk (roky)Riboflavin
[mg]
Kojenci0,0-0,50,4
0,5-1,00,5
Děti1-30,8
4-61,1
7-101,2
Muži11-141,5
15-181,8
19-241,7
25-501,7
51+1,4
Ženy11-141,3
15-181,3
19-241,3
25-501,3
50+1,2
Těhotné ženy1,6
Kojící ženy1,8

Funkce v těle

  • součást cca 60 enzymů
  • metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin
  • přenos světelných podnětů v oku – chrání oči před citlivostí na světlo

Nedostatek

  • nedostatek vitaminu B2 se téměř vždy vyskytuje společně s nedostatkem jiných B vitaminů a nevede k větším potížím
  • všeobecná únava a nechuť
  • podrážděné sliznice
  • nervové poruchy
  • zanícené koutky úst
  • šupinaté rty
  • dermatitida (zánětlivé onemocnění pokožky)
  • nadměrné rohovatění kůže
  • lámavé nehty bez lesku
  • zakalená rohovka
  • citlivost na světlo

Nadbytek

  • Projevy nadbytku nejsou známy – je rozpustný ve vodě a vylučován močí.

Terapeutické použití

  • zvýšenou potřebu vitaminu B2 mají lidé, kteří jsou léčeni antibiotiky, trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou
  • migréna
  • šedý zákal
  • onemocnění kůže

Výskyt

Vybrané potraviny (mg ve 100 g)

NutriDatabaze.cz, Vitamin B2 (riboflavin)

  • droždí sušené: 3,9 mg
  • játra vepřová: 3,6 mg
  • játra hovězí: 2,9 mg
  • ledviny hovězí: 2,0 mg
  • mandle: 0,7 mg
  • ovesné vločky: 0,5 mg
  • sýry: 0,35-0,45 mg
  • vejce slepičí: 0,42 mg
  • tvaroh tučný/polotučný: 0,28 mg
  • špenát: 0,22 mg
  • jogurt bílý 3,5 % tuku: 0,21 mg
  • mléko plnotučné: 0,18 mg

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • I

Externí

Knihy