Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vitamin rozpustný ve vodě. Jeho další názvy – E 101 (zelenožluté bezpečné barvivo), vitamin G, ovoflavin, laktoflavin – vitamin B2 patří mezi flaviny. Má klíčovou úlohu v oxidačním metabolismu. Má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků, aminokyselin a ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus. Rozkládá se působením UV záření. Člověk ho musí neustále doplňovat v potravě, protože se v těle neukládá.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 1,4 mg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Pro dospělé: 1,2–1,5 mg http://www.wikiskripta.eu/index.php/Riboflavin
- Hranice příjmu: 1,4 – 200 mg http://www.wikiskripta.eu/index.php/Riboflavin
- Tabulka – Wikipedie, Riboflavin (vitamín B2): https://cs.wikipedia.org/wiki/Riboflavin
Popis | Věk (roky) | Riboflavin [mg] |
---|---|---|
Kojenci | 0,0-0,5 | 0,4 |
0,5-1,0 | 0,5 | |
Děti | 1-3 | 0,8 |
4-6 | 1,1 | |
7-10 | 1,2 | |
Muži | 11-14 | 1,5 |
15-18 | 1,8 | |
19-24 | 1,7 | |
25-50 | 1,7 | |
51+ | 1,4 | |
Ženy | 11-14 | 1,3 |
15-18 | 1,3 | |
19-24 | 1,3 | |
25-50 | 1,3 | |
50+ | 1,2 | |
Těhotné ženy | 1,6 | |
Kojící ženy | 1,8 |
Funkce v těle
- součást cca 60 enzymů
- metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin
- přenos světelných podnětů v oku – chrání oči před citlivostí na světlo
Nedostatek
- nedostatek vitaminu B2 se téměř vždy vyskytuje společně s nedostatkem jiných B vitaminů a nevede k větším potížím
- všeobecná únava a nechuť
- podrážděné sliznice
- nervové poruchy
- zanícené koutky úst
- šupinaté rty
- dermatitida (zánětlivé onemocnění pokožky)
- nadměrné rohovatění kůže
- lámavé nehty bez lesku
- zakalená rohovka
- citlivost na světlo
Nadbytek
- Projevy nadbytku nejsou známy – je rozpustný ve vodě a vylučován močí.
Terapeutické použití
- zvýšenou potřebu vitaminu B2 mají lidé, kteří jsou léčeni antibiotiky, trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou
- migréna
- šedý zákal
- onemocnění kůže
Výskyt
Vybrané potraviny (mg ve 100 g)
NutriDatabaze.cz, Vitamin B2 (riboflavin)
- droždí sušené: 3,9 mg
- játra vepřová: 3,6 mg
- játra hovězí: 2,9 mg
- ledviny hovězí: 2,0 mg
- mandle: 0,7 mg
- ovesné vločky: 0,5 mg
- sýry: 0,35-0,45 mg
- vejce slepičí: 0,42 mg
- tvaroh tučný/polotučný: 0,28 mg
- špenát: 0,22 mg
- jogurt bílý 3,5 % tuku: 0,21 mg
- mléko plnotučné: 0,18 mg
Tipy
- B-komplex a zbarvení moči: součástí je vitamin B2, což je v podstatě žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě, které se z těla vylučuje převážně močí a proto může způsobovat její intenzívní žluté zabarvení
Zdroje informací
Odkazy
Interní
- Vyměšování – moč: kapalný odpad z těla vylučovaný ledvinami po nahromadění v močovém měchýři vyloučený z těla procesem zvaným močení
Externí
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_(1._LF_UK,_NT) – Wikiskripta, Vitaminy
- http://www.wikiskripta.eu/index.php/Riboflavin – Wikiskripta, Riboflavin
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Riboflavin – Wikipedie, Riboflavin
- https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=13 – NutriDatabaze.cz, Vitamin B2 (riboflavin)
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3