Obsah stránky

Základní informace

Pozorovat svou stolici nebo výsledek močení v toaletě není moc vábné, ale velice užitečné, protože lze snadno zjistit, zda vše probíhá správně.


Stolice

Jedná se o vyměšování tuhého nebo polotuhého odpadního materiálu (defekace) z trávicí soustavy.

Četnost

Záleží na tom, co jíme, jak trávíme. Normální může být 3krát za den i 3krát za týden. Při správném stravování by se měla cítit potřeba po jídle:

  • bezmasém: po 4 až 6 hodinách
  • hodně masa, málo vlákniny: po 12 až 16 hodinách

Pokud stolice ve vašich střevech zůstává příliš dlouho (3 až 4 dny), mění se na hnijící hmotu produkující toxické látky otravující celé tělo. Pokud potřeba není včas vykonána, materiál v konečníku je obvykle vrácen do tlustého střeva, kde je z něj absorbována další voda. Je-li vyprázdnění pozdrženo delší dobu, výkaly mohou ztvrdnout až ke vzniku zácpy.

Hmotnost

Střevní mikrobiom tvoří až 60 % hmotnosti stolice. Záleží na množství vlákniny, která urychluje proces trávení a vyživuje mikrobiom. Příklady hmotnosti stolice:

  • průměrný Evropan: 100 – 200 g při celkové době trávení 60 až 70 hodin
  • hladovění: 20 g
  • průjem: více jak 250 g řídké stolice
  • průměrný Afričan: 500 g při celkové době trávení 30 hodin
  • příslušníci divokých jihoamerických kmenů: až 1 000 g denně

Poznámka: U afrických domorodých kmenů je zaznamenán nulový výskyt kolorektálního karcinomu.

Tvar

I tvar poskytuje důležité informace:

  • normální: rovný váleček o průměru cca 2,5 cm a délce 10 až 12 cm, hustota „zubní pasty“
  • lepší varianta: 20 a více cm – důkaz zdravého jídelníčku a čistý, plně funkční zažívací trakt
  • tvrdá, dělená: ztráta/nedostatek vody, zácpa – rychle klesající do vody
  • mastná konzistence: obsahuje velké množství tuku, což je charakteristické pro nedostatečnou činnost slinivky břišní

Zápach

Zápach je přirozený, jen záleží na jeho intenzitě:

  • malý: obecně zeleninová a ovocná strava
  • střední: luštěniny, kedlubna, květák, česnek, pivo
  • větší: maso
  • největší: obsah krve ve stolici, napčříklad karcinom tlustého střeva
  • po acetonu: x

Barva

Stolice je v pořádku, pokud je středně hnědá. Pokud zjistíte krátkodobou odlišnos, nic se neděje, protože barva stolice se mění podle toho, co jíte. Pouze velké a trvalé změny barvy jsou důležité. Jednotlivé barvy:

Černá

  • přirozená: po užívání aspirinu nebo léků obsahujících bismut, pokud jste snědli lékořici, borůvky, velké množství špenátu nebo jiné listové zeleniny, jídlo s vysokým obsahem železa nebo užíváte železité tablety, vypili jste velké množství červeného vína
  • projev nemoci: krvácení do trávicího traktu z míst od úst až po tlusté střevo

Červená

  • přirozená: po vypití rajčatového džusu či šťávy z červené řepy či její snědení, snědení rajské omáčky, polévky a vodního melounu
  • projev nemoci: vždy je nutné konzultovat s lékařem – hemoroidy, krvácení do tlustého střeva nebo konečníku, nádor střeva nebo konečníku

Šedá

  • projev nemoci: nedostatek žlučových barviv z důvodu poruchy odtoku žluči do střeva, nebo porucha žlučovodu, někdy projev začínající celiakie

Zelená

  • přirozená: důsledek snědení velkého množství listové zeleniny (např. špenátu), projev zeleného či červeného potravinového barviva (nanuk, želatina), konzumace velkého množství železitých doplňků stravy
  • projev nemoci: příliš rychlý průchod zažívacím traktem, např. z důvodu průjmu

Žlutá až oranžová

  • přirozená: snědeno velké množství betakarotenu (mrkev, meruňky, mango, dýně), po snědení velkého množství mléčných výrobků, po některých lécích s betakarotenem
  • projev nemoci: nadbytek tuků ve stolici

Bílá – nitkovité částečky

  • projev nemoci: společně s pálením kolem řitního otvoru – roupy

Moč (urina)

jedná se o kapalný odpad vylučovaný ledvinami a po nahromadění v močovém měchýři vyloučený z těla procesem zvaným močení. Zdravý dospělý člověk vyprodukuje/vyloučí 1,5-2 litry moči za den. Přitom se za 24 hodin vytvoří cca 180 litrů primární moči. Centrum pro močení se nachází v dolní části bederní míchy. Když moč opouští tělo, je obvykle prakticky sterilní. Po vyloučení ale vzdušné či povrchové mikroorganismy, které moč kontaminují, přemění chemické a biologické složky moči, mimo jiné i na látky, které jsou odpovědny za charakteristický pach staré moči, při výraznějších onemocněních i za odpudivý zápach „nemocné“ moči.

Složení moči

  • voda: 95 %
  • pevné látky: 50 g – 30 g močoviny, 15 g NaCl, anorganické ionty, odpadní produkty metabolismu
  • mírně kyselá reakce: pH 5–8 po mase více, po ovoci a zelenině neutrální až slabě zásaditá
  • barvivo = urochrom: při poruše jaterních funkcí i bilirubin, urobilirubin
  • co nesmí být v moči: krev, cukry, patogeny (bakterie), bílkoviny

Četnost močení

Četnost močení souvisí s kapacitou močového měchýře, která se pohybuje od 150 do 450 ml (jednorázově se dá v měchýři udržet až 900 ml moči). Za normální se považuje do 10 močení za den – při doporučovaném příjmu tekutin, tj. minimálně 2 litry denně (záleží ale na výšce osoby, váze, zda je zima nebo léto, v jak teplém prostředí se pohybujeme) s preferencí neperlivé vody a minerálek, vypité v průběhu celého dne.

Barva

Z hlediska barvy – čím je moč světlejší a průzračnější, tím lépe.

Tmavožlutá barva signalizuje problém. Pro začátek stačí zvýšit množství tekutin, nejlépe čisté či minerální vody. Pokud to po nějaké době nepomůže, je nutné dojít k lékaři. Příklady barev:

  • oranžová: příliš mnoho mrkve v jídle (karotenu), nebo lék na infekci močového měchýře (pyridium) či lék na ředění krve (warfarin)
  • neonově oranžová: možnost problému s játry (plus nažloutlý odstín očního bělma)
  • svítivě žlutozelená: většinou neškodné, například po užívání vitaminů skupiny B (riboflavin)
  • nazelenalá: konzumace chřestu, pokud jste chřest nejedli, je možnost infekce močových cest způsobené bakterií proteus mirabilis
  • modrá: výjimečně, potravinová barviva; vzácné genetické onemocnění zvané hyperkalcémie (syndrom modrých plenek)
  • hnědá: působení některých léků, například antibiotika metronidazol, nitrofurantoin, projímadla obsahující sennu a methocarbamol na uvolnění svalů; barvu kolového nápoje může mít moč po požití pokrmů s rebarborou a aloe
  • tmavě žlutá až nahnědlá: obvykle jen známka dehydratace
  • růžová až červená: to způsobuje červená řepa, ostružiny, rebarbora – to vymizí do druhého dne, při delším trvání to může být krev v moči, tedy problém s močovými cestami, ledvinami, močovým měchýřem, prostatou nebo močovou trubicí

Zápach

Správná moč je bez zápachu.

Zápach může vyvolat například nedostatek tekutin, strava, léky, doplňky s vitaminy, lehké prochladnutí. Pokud to po nějaké době nezmizí, je nutné dojít k lékaři.


Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • x

Externí

Knihy

  • x