Obsah stránky
Základní informace
- Autor: Andreas Jopp
- Podnadpis: Optimalizace látkové výměny. Význam pro imunitní a nervový systém.
- Originál: německy, copyright 2008, Andreas Jopp
- Překlad: Jana Vladarzová
- České vydání: nakladatelství Eminent, 2014
- ISBN: 978-80-7281-489-3
Obal
![Obal K97](https://www.strucne-zdrave.cz/wp-content/uploads/2017/11/Kniha_97.jpg)
Anotace
Nejen odborníci už vědí, že minimální doporučený přísun vitaminů je dnes pro většinu populace nedostatečný. Mladé ženy, ale také starší lidé, kuřáci, aktivní sportovci, osoby zatížené škodlivými látkami, diabetici a další skupiny lidí jich potřebují daleko více. Podobně je tomu i se stopovými prvky a dalšími výživnými látkami, které jsou základem veškerého života. Jejich nedostatek mohou doprovázet příznaky a problémy, jež jste s nimi až dosud nespojovali. Chorobné změny, zhoubné procesy a změny v genech je možné regulovat přirozenými procesy látkové výměny a výkonným imunitním systémem. Vyvinuly a zdokonalily se na bázi čtyřiceti sedmi životně důležitých a nenahraditelných látek, kterých se tělo nemůže vzdát. Nemůže se s nimi srovnávat žádný lék a žádný doplněk stravy — vyjma stravy samotné. Po miliony let se osvědčují jako nejlepší lék, protože lidské bytosti se v průběhu evoluce jednoduše nemohly spolehnout na medicínský systém a léky. Kniha, kterou napsal přední německý odborník na výživu Andreas Jopp, nabízí všechna fakta potřebná k tomu, abyste se naučili důležité prvky výživy správně přijímat. Díky nim umožníte každé buňce optimálně fungovat a budete dlouhodobě předcházet jinak nevyhnutelným onemocněním.
Odkazy na související stránky webu STRUČNĚ – ZDRAVĚ
- Vitaminy: jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
- Vitamin A (A1 – retinol): zahrnuje: retinol (starý název axeroftol); retinal; kyselinu retinovou. Je rozpustný v tucích. Vytváří se v organismu z beta karotenu (β-karotenu) a některých jiných karotenoidů. Ke vstřebání je nutná žluč.
- Vitamin C (kyselina L-askorbová; E300): lidské tělo si nedokáže vitamin C syntetizovat, musí ho tedy přijímat v potravě. V pevném skupenství je v podobě bílého prášku, dobře se rozpouští ve vodě. Přirozeně se nachází v čerstvém ovoci a zelenině. Působí jako antioxidant. Podporuje imunitu, resorpci železa, zvyšuje aktivitu mikrosomálních enzymů, urychluje detoxikaci cizorodých látek. V těle se podílí odhadem na 15 000 metabolických reakcích.
- Vitamin D (D2, D3, – kalciferoly): je rozpustný v tucích. Dva typy vitaminu D: D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu, D3 (cholekalciferol) je živočišného původu. Za normálních okolností vzniká D3 v lidské kůži působením slunečního UV záření B (vlnová délka 290–315 nm) a to by mělo stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období.