Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Vitamin A – zahrnuje: retinol (starý název axeroftol); retinal; kyselinu retinovou.

Je rozpustný v tucích. Vytváří se v organismu z beta karotenu (β-karotenu) a některých jiných karotenoidů. Ke vstřebání je nutná žluč. Karoten se transportuje do jater, kde se matabolizuje na vitamin A a ukládá do zásoby. K uvedení do pohybu je potřebný zinek.

Poměr přepočtu beta karotenu na ekvivalenty retinolu (RE) je 6 : 1 (někdy je uváděno 12 : 1). To znamená, že v tabulkách složení potravin, které vycházejí z původního přepočtu 6:1 je obsah vitaminu A v potravinách nadhodnocený a příjem vitaminu A u populace je nižší, než se předpokládalo.

1 RE (retinol ekvivalent) = 1 mikrogram retinolu = 6 mikrogramů beta-karotenu = 12 mikrogramů směsi ostatních karotenů.


DDD – doporučená denní dávka

Vitamin A

Provitamin A (beta karoten)


Funkce v těle

Vitamin A

  • silný antioxidant
  • součást (prekurzor) rodopsinu v sítnici oka
  • udržuje ostrý zrak, zabraňuje šerosleposti
  • stabilizuje membrány
  • je potřebný pro dozrávání a diferenciaci (rozrůznění) epitelů, integritu kůže a sliznic
  • podporuje imunitní reakce – esenciální pro imunitní systém
  • pomáhá při tvorbě kostí a zubů
  • je důležitý pro vývoj placenty
  • snižuje riziko vzniku karcinomu plic
  • tvorba sliznice zažívacího traktu, v ústech, plicích, očích
  • metabolismus bílkovin (proteinů)

Provitamin A (beta karoten)

  • je prekurzor vitaminu A – v případě potřeby se mění na vitamin A
  • silný antioxidant
  • má antionkogenní účinek – uplatňuje se v prevenci promoční fáze karcinogenního mechanismu, snižuje riziko vzniku karcinomu plic
  • podporuje buněčnou komunikaci
  • imunitní systém

Nedostatek

Vitamin A

  • v Evropě se při běžném stravování vyskytuje málo
  • může vzniknout při poruchách vstřebávání tuků, např. celiakie, poruchy funkce slinivky břišní
  • problémy s viděním při stmívání, šeroslepost, suché oči, světloplachost
  • suchá, šupinatá kůže
  • pupínky na pažích
  • akné
  • lámavé nehty
  • vlasy bez lesku
  • poruchy růstu u dětí
  • časté infekce
  • snížená imunita
  • omezená odolnost vůči rakovině

Provitamin A (beta karoten)

  • omezená odolnost vůči rakovině
  • srdečně-cévní onemocnění

Nadbytek

  • těhotné ženy by v průběhu prvního trimestru těhotenství neměly konzumovat játra
  • akutní nadbytek se projeví například zvracením, spavostí
  • podávání vysokých dávek (do 10 mg) beta karotenu se ve studiích jevilo jako neškodné, u kuřáků při 20 – 30 mg došlo ke zvýšení výskytu rakoviny plic
  • při dlouhodobé nadměrné konzumaci mrkve nebo jiné zeleniny či ovoce bohaté na karoten vzniká žluté zbarvení kůže – karotenémie – z důvodu pomalé přeměny na vitamin A

Terapeutické použití

Vitamin A

  • šedý zákal
  • suché oči
  • rakovina

Provitamin A (beta karoten)

  • prevence a akutní péče při:
    • rakovině
    • srdečně-cévních onemocněních
    • šedém zákalu
    • oslabené imunitě
    • AIDS

Výskyt

  • vitamin A je pouze v živočišných potravinách:
    • nejvíce je v játrech
    • poměrně málo je v žloutku, tuku a mase
  • beta karoten je v zelené, červené a oranžové zelenině a ovoci

Vybrané potraviny (RE ve 100 g)

NutriDatabaze.cz, Vitamin A

  • játra telecí: 18 813 RE
  • játra hovězí: 14 321 RE
  • játra vepřová: 12 238 RE
  • vejce slepičí, žloutek: 947 RE
  • mrkev: 828 RE
  • máslo: 767 RE
  • špenát: 354 RE
  • smetana ke šlehání, 33 % tuku: 293 RE
  • paprika zeleninová, červená: 264 RE
  • sýr Hermelín: 197 RE
  • vejce slepičí: 160 RE
  • meruňky: 127 RE

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • I

Externí

Knihy