Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Je rozpustný v tucích. Dva typy vitaminu D: D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu, D3 (cholekalciferol) je živočišného původu. Oba se vstřebávají v tenkém střevě. Za normálních okolností vzniká D3 v lidské kůži působením slunečního UV záření B (vlnová délka 290–315 nm) a to by mělo stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V naší zeměpisné šířce proto nemůžeme získat ze slunce vitamin D od října do března, kdy sluneční paprsky dopadají pod nižším úhlem než 45 °.


DDD – doporučená denní dávka

Poznámka: Množství vitamínu D3 je někdy uváděno v tzv. IU (International Units, mezinárodních jednotkách). Přepočet je:

1 µg (mikrogram) = 40 IU

PopisVěk
[roky]
Cholekalciferol
D 3  [μg]
Kojenci0,0–0,57.5
0,5–1,010
Děti1–310
4–610
7–1010
Muži11–1410
15–1810
19–2410
25–505
51+5
Ženy11–1410
15–1810
19–2410
25–505
51+5
Těhotné ženy10
Kojící ženy10

Hodnoty vitaminu D v krvi (krevním séru)

Hladina vitamínu D se měří ve vzorku odebrané krve. Zjišťuje se množství 25-hydroxyvitamínu D (25-OH vitamín D) v krvi, což je forma vitamínu D, která je rozváděna po těle. Hodnoty výsledku testu se udávají buď v ng/ml (nanogramy 25 hydroxyvitamínu D v mililitru krve), nebo v nmol/l (nanomoly 25 hydroxyvitamínu D v litru krve).

Hodnoty mezi 30 – 60 ng/ml, tedy 75 – 150 nmol/l, jsou optimální, bezpečné jsou hodnoty do 100 ng/ml, tedy 250 nmol/l.


Funkce v těle

  • ukládání vápníku a fosforu v kostech – významně se podílí na udržování homeostázy (stálost a rovnováha) vápníku a fosforu
  • účast při vstřebání vápníku a fosfátu ze střeva – přispívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí. Vitamín D je proto významný pro uchování kostí silných a nepoškozených.
  • metabolismus nervů a energetický metabolismus
  • důležitý pro správné fungování imunitního systému

Nedostatek

Přímý vliv na nedostatek vitaminu D má hlavně nepřirozená strava (jídelníček), krátký pobyt na slunci a málo pohybu.

  • náchylnost k infekcím – dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce
  • osteoporóza
  • deformace kostí nohou a zad podmíněné stářím
  • bolesti kostí
  • rachitida u dětí, která vede k nohám do O nebo X a chybnému postavení zubů
  • zvýšená kazivost zubů
  • snížená imunita
  • neklid
  • podrážděnost
  • oslabení svalů
  • křeče
  • vyvolává zvýšenou tvorbu parathormonu (hormon příštítných tělísek), který působí toxicky na oběhový systém
  • podle odhadů minimálně 85 % seniorů trpí deficitem vitaminu D
  • lidé s nadváhou mívají často podstatně vyšší potřebu vitamínu D, protože vitamín D je rozpustný v tucích a skrytý v jejich tuku

Nadbytek

  • ve vysokých dávkách vitamin D metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii (zvýšení hladiny vápníku v krvi) a může skončit i smrtí
  • samotné sluneční záření vzhledem k regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminóze (předávkování či otravě vitaminy)
  • předávkování vitaminem D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin

Terapeutické využití

  • osteoporóza
  • lepší využití vápníku
  • podpora imunitního systému
  • prevence nádorových onemocnění (potvrzeno více než 200 studiemi) – rakovina tlustého střeva, prsu, slinivky, plic, vaječníků, prostaty, kůže
  • tvorba a regulace působení inzulínu slinivkou
  • příznivý efekt na srdce a krevní tlak
  • svalová síla
  • mozková aktivita
  • lupénka
  • podporuje tvorbu přirozených látek, zvaných cytokiny, které vykazují silné protizánětlivé účinky
  • reguluje činnost stovek genů
  • dostatečný příjem vitaminu D v průběhu těhotenství je nutný k prevenci předčasného porodu (studie 2009)! Uvedené množství kromě toho zajišťovalo těhotným ženám ochranu před infekcemi dýchacího traktu, porodních cest a dásní, vysokého krevního tlaku a těhotenské cukrovky

Výskyt

  • nejvíce je ho ze slunečního záření, kdy sluneční paprsky dopadají pod větším úhlem než 45 °, u nás tedy od dubna do září
  • některé potraviny

Vybrané potraviny (µg ve 100 g)

  • losos z volného odchytu: 9−17 µg = 360-700 IU
  • sleď ve slaném nálevu: 17 µg = 700 IU
  • sardinky: 6,75 µg = 270 IU
  • olej z tresčích jater: 1 kávová lžička = 4,9 ml = 450 IU
  • tuňák v konzervě: až 6 µg = 240 IU
  • houby z přírody: až 58 μg = až 2 300 IU
  • žampiony: 2-3 μg = 80-120 IU
  • vaječný žloutek – volný chov: 0,45-1 µg = 18-39 IU
  • máslo: 0,73 µg = 29,2 IU
  • smetana 33 % tuku: 0,33 µg = 13,2 IU

Tipy

  • Vitamin D3 je možné podávat ve formě kapek. Kapky jsou rozpustné ale pouze v tucích, proto se nemohou rozpouštět ve vodě či čaji. Například dětem stačí nakapat několik kapek na lžičku s plnotučným mlékem, dospělí si nakapou kapky do lžíce se smetanou s co největším obsahem tuku, např. 33 %. Nejprve mléko/smetana a potom do tekutiny kapky, aby nedošlo k jejich přilnutí na povrch lžičky. Osobně jsem vyzkoušel a z původní hodnoty 29 nmol/l v krvi jsem se dostal v řádu týdnů na hodnotu 100 nmol/l – doporučeno je 75 – 150 nmol/l, bezpečné hodnoty jsou do 250 nmol/l.
  • Nedoporučuje se kapat přímo do úst, neboť může dojít k jejich přilnutí na sliznici a následně k nedostatečnému vstřebání.
  • V médiích se masivně „straší“ rakovinou kůže, způsobenou opalováním. Doporučuje se použití ochranného krému s vysokým faktorem. To je zásadní chyba! Opalování s krémy znamená poškodit si pleť asi víc než bez nich:
    • rozumně se opalujte co nejčastěji – pozor ale na spálení!
    • nepoužívejte opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem
    • používejte beta-karoten jako základní přírodní preventivní ochranný prostředek, nikoliv syntetický vitamin A, mylně považovaný za ochranný faktor UV záření
    • těsně po opalování se nemyjte – neodmašťujte – mýdlem či sprchovým gelem (jen vodou), které dokonale odstraní vzniklý vitamin v povrchové vrstvě kůže

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy