Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Leptin je hormon produkovaný tukovými buňkami, který reguluje příjem a výdej energie (včetně chuti k jídlu – “hormon sytosti” či “hormon hladu”). Tukové buňky používají leptin ke sdělování mozku, kolik tuku mají – hodně leptinu znamená hodně uloženého tuku, málo leptinu, že je malá zásoba tuku a je potřeba jej doplnit.


Funkce v těle

  • při správné funkci leptin říká mozku (hypotalamu), kdy má spustit pocit hladu, kolik toho máme sníst a kdy přestat jíst – reguluje příjem a výdej energie (“hormon sytosti” či “hormon hladu”)
  • reguluje metabolismus
  • leptin je hormon bílkovinné povahy, který adaptuje organismu na hladovění, omezuje příjem potravy a zvyšuje energetický výdej
  • množství leptinu, který cirkuluje v lidském těle, přímo odpovídá celkovému množství tuku v organismu – signalizuje jeho množství a nutriční zásoby
  • leptin má i mnoho jiných funkcí týkajících se plodnosti, iniciuje nástup puberty, reguluje kardiovaskulární a imunitní funkce, má vliv na fungování mozku, působí na kostní metabolismus a další

Nadbytek

  • vysoká hladina leptinu v organismu signalizuje mozku, že jsme nasycení a máme zastavit příjem potravy
  • u obézních lidí produkuje tuková tkáň vysoké množství leptinu, ale mozek na něj už nereaguje – dochází k leptinové rezistenci, kdy tělo nesprávně reaguje na leptinové signály, chybí informace, že by se už nemělo jíst
  • k leptinové rezistenci vede kromě obezity také strava s vysokým obsahem fruktózy, která omezuje schopnost leptinu přecházet z krve do mozku a dostat se k hypothalamu, proto i při vysoké hladině leptinu v krvi nemusí dojít k vytvoření potřebného signálu sytosti
  • když se přejídáme, zvedá se hladina leptinu jen omezeně – pro pocit sytosti potřebujeme stále více leptinu, tedy stále více jíst
  • hladina leptinu vzrůstá rovněž se zvýšenou hladinou inzulinu, například po jídle

Nedostatek

  • nízká hladina leptinu vede k hladu a touze po jídle, a to cestou stimulace receptorů hypothalamu – navázání leptinu na receptory hypothalamu podporuje uvolnění hormonů, jež potlačují chuť k jídlu
  • leptin mnohem citlivěji reaguje na hladovění než na přejídání – při hladovění, kdy dochází ke spalování tuků, hladina leptinu prudce klesá
  • při rychlé redukci pomocí liposukce nebo restriktivní diety, při kterých dochází k rychlému úbytku tuků v organismu, následuje také prudký pokles hladiny leptinu – nastupuje pocit hladu, sníží se funkce štítné žlázy a zpomalí se metabolismus, organismus reaguje zvýšením anabolických reakcí (ukládání zásob) a hladem – proto drastické diety kromě jiného nefungují
  • při redukci hmotnosti je nezbytné dát organismu dostatek času pro adaptaci na nové, nižší hladiny leptinu

Výskyt

  • leptin je většinou tvořen v naší tukové tkáni

Tipy

  • leptinová rezistence je poměrně snadno a rychle odstranitelná zdravou stravou (kromě jiného omezit příjem jednoduchých cukrů a zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin), pravidelným pohybem a dostatkem spánku. Ve spánku hladina leptinu přirozeně stoupá – organismus chce přes noc odpočívat, ne jíst. V případě přerušení spánku hladina leptinu opět poklesne.
  • spánek pod 6 hodin denně zvyšuje nejen chuť k jídlu, ale dokonce i touhu po jednoduchých cukrech a dalších jídlech, po kterých se tloustne
  • čím je nižší hladina leptinu díky pohybu (například vytrvalostní běh), tím více je pociťován euforický pocit štěstí – dříve nás tento pocit nutil aktivně hledat či lovit potravu, abychom nehladověli
  • pozor při hubnutí – výrazně se snižuje hodnota leptinu, mozek si tento stav vysvětluje jako signál hladovění a tak změní naše biologické procesy a chování, abychom zase ztracený tuk nabrali zpět – jojo efekt
  • možnými důvody k odolnosti vůči leptinu (leptinové rezistenci) jsou zánět, zvýšení volných mastných kyselin v krevní oběhu, které může zvýšit metabolity tuku v mozku a překážet tak signálům vysílaným od leptinů, a vysoká hladina leptinu – při obezitě dochází ke zvýšení všech těchto faktorů

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy