Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Leptinová rezistence představuje nízkou citlivost mozku vůči působení leptinu. Tento problém nastává zejména u lidí s nadváhou, kdy mozek informace o velkém množství leptinu ignoruje a my máme stále pocit hladu a začneme se přejídat. Čím více se přejídáme, tím více tloustneme, tím více máme tukových buněk, tím více leptinu, tím více tuto informaci mozek ignoruje. Abychom úplně nepraskli, tak nám naštěstí pomůže další hormon ghrelin, který informuje o naplnění žaludku. Žaludek se ale bohužel může dále roztahovat. A tak stále dokola, až jsme obézní.


Funkce v těle

  • tukové buňky: produkují hormon leptin
  • mozek: přijímá informace o množství leptinu a z toho odvozuje kolik energie máme k dispozici
  • metabolismus: pokud je leptinu vytvořeno hodně, tělo zrychlí metabolismus, máme menší hlad, přestaneme mít chuť na sladké, rychle se nasytíme – takto tělo funguje správně
  • dlouhodobý stres: zvyšuje pocit pro doplnění energie
  • inzulin: blokuje signály leptinu (leptinová rezistence), a pokud jíme nadbytek sacharidů, tím více se vytváří inzulinu, tím více je blokována informace o vytvoření velkého množství leptinu, my máme stále hlad a současně se ukládá o to více tuku do tukových buněk (inzulinová rezistence)
  • triglyceridy: jejich vysoká hladina v krvi blokuje účinky leptinu

Nadbytek

  • čím více tukových buněk máme, tím více leptinu se vytváří, tím více bychom měli mít pocit sytosti
  • ale čím více leptinu se vytváří, tím více přestává mozek na tuto informaci reagovat – nastává leptinová rezistence – a nespouští se pocit sytosti
  • nemáme žádné zábrany a o to více můžeme sníst, máme pocit neustálého hladu
  • jazyk a mozek ztratí citlivost na sladké
  • metabolismus se zpomaluje, protože leptin ovlivní i štítnou žlázu, která sníží produkci svých hormonů a tím dojde ke zpomalení metabolismu
  • po leptinové rezistenci nastává i inzulinová rezistence a tím dojde ke zrychlení ukládání tuků

Nedostatek

  • jakmile hladina leptinu poklesne, nebo ho mozek přestane díky rezistenci na něj registrovat, dostaneme hlad – potřeba získat energii
  • hormon inzulin začne do tukových buněk ukládat energii v podobě tuku, ale současně informuje mozek, že už je energie uloženo dost a víc není potřeba – součást signálu o nasycení – to platí při správné funkci

Výskyt

  • hormon leptin je produkovaný tukovými buňkami – čím více tukových buněk, tím více leptinu

Tipy

  • dítěti dáme něco sladkého ke snědku – hladina cukru v krvi vyskočí na maximum – dítě má obrovské množství energie – aktivuje se nervový systém, který ovlivní svaly a tukové buňky tak, aby se přebytečné energie rychle zbavilo – dítě ji hyperaktivitou vybije – takto to funguje sice správně, ale dítě je hyperaktivní, což správně není
  • obéznímu dítěti dáme něco sladkého ke snědku – hladina cukru v krvi vyskočí na maximum – dítě dostává obrovské množství energie – neaktivuje se ale nervový systém, který by ovlivnil svaly a tukové buňky přijímají prostřednictvím inzulinu další tuk – takto to správně nefunguje, nastala leptinová rezistence a dítě dál tloustne, což je chyba
  • v obou případech je nadměrná spotřeba sacharidů pro děti devastující – správně viz následující:

Jak navrátit citlivost těla na leptin?

  • změnit jídelníček: nejíst zpracované potraviny, snížit spotřebu sacharidů (fruktózy, pečiva, těstovin, bílé rýže), jíst dostatek zdravých tuků, zejména omega-3 mastných kyselin, zvýšit spotřebu zeleniny, nebát se masa, vajec, ořechů, semínek, mít dostatek vlákniny
  • dostatek spánku: minimálně 6 hodin, raději 7 až 8 hodin
  • dostatek pohybu: pokud se časem trochu vytrénujeme, můžeme začít pociťovat při delším pohybu i euforii – velkou radost, pocit štěstí, tělesnou i psychickou pohodu

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • Leptin – je to hormon produkovaný buňkami tukové tkáně − adipocyty.

Externí

Knihy