Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Je rozpustný v tucích. Vitamin E je souhrnný název pro přírodní chemické látky – 4 tokoferoly a 4 tokotrienoly. Nejznámější ze skupiny vitaminu E je alfa-tokoferol. Měří se v miligramech ekvivalentů alfa-tokoferolu (mg ATE). V organismu slouží jako důležitý antioxidant. Chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Udržuje stabilitu nenasycených mastných kyselin.


DDD – doporučená denní dávka


Funkce v těle

  • antioxidant
  • chrání vícenásobně nasycené mastné kyseliny v buněčných membránách, nervových drahách, arteriích, krvi, brzlíku a očích
  • v těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni, játrech a svalech

Nedostatek

  • srdečně-cévní onemocnění
  • omezená odolnost vůči rakovině
  • poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku tokoferolu, protože vitamín se vstřebává jen společně s tuky
  • neurologické potíže
  • snížení obranyschopnosti
  • porucha funkce pohlavních žláz
  • neplodnost
  • anémie (chudokrevnost)
  • šedý zákal

Nadbytek

  • vitamin E je relativně netoxický
  • nadměrné dávky vitaminu E snižují srážlivost krve, mohou ovlivňovat hormony štítné žlázy, způsobovat poruchy vidění, těžkou únavu a slabost
  • dlouhodobé užívání vysokých dávek zhoršuje vstřebávání vitaminu K
  • ve vysokých dávkách může snížit účinek léků, které se odbourávají přes játra

Terapeutické využití

  • šedý zákal
  • makulární degenerace (žluté skvrny na oční sítnici)
  • cukrovka (diabetes)
  • herpes
  • oslabený imunitní systém
  • svalová slabost
  • Parkinsonova choroba
  • premenstruační syndrom
  • seborrhoická dermatitida (kožní onemocnění)
  • alergie
  • revma
  • kolitida (zánět tlustého střeva)

Výskyt

Přírodní forma se označuje jako d-alfa-tokoferol, umělá je dl-alfa-tokoferol.

Vybrané potraviny (jednotka ATE)

NutriDatabaze.cz, Vitamin E

  • olej slunečnicový: 55 ATE
  • slunečnicová semínka: 49,5 ATE
  • mandle: 25 ATE
  • olej řepkový, nízkoerukový: 18,4 ATE
  • ostružiny: 5,5 ATE
  • olej olivový: 5,1 ATE
  • ořech vlašský: 3,12 ATE
  • špenát: 2,9 ATE
  • paprika zeleninová, červená: 2,9 ATE
  • skořice mletá: 2,32 ATE
  • protlak rajčatový: 2,3 ATE
  • sezamová semínka: 2,25 ATE
  • máslo: 2,12 ATE
  • kakaové máslo: 1,8 ATE
  • meruňky: 1,8 ATE
  • brokolice: 1,3 ATE
  • vejce slepičí: 1,05 ATE

Tipy

  • Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy (zahřívání) a při zpracování potravin, včetně zmrazení.
  • Dieta s nízkým množstvím tuku vede k nedostatku vitaminu E.
  • Jakákoli nemoc nebo léky, které poškozují schopnost trávit tuky, také může vést k nedostatku vitaminu E.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy