Obsah stránky
Základní informace podrobněji
Vitamin rozpustný ve vodě. Vitamin B9 (kyselina listová, folát, folacin), společně s vitaminem B12, je nezbytný pro tvorbu nukleových kyselin a tím i pro syntézu DNA. Účastní se ve všech procesech buněčného dělení, je proto důležitý ve tkáních s vysokou aktivitou, jejímž úkolem je zajistit rovnoměrné předání nezredukované genetické informace dceřiným buňkám. Lidské tělo si vitamin B9 neumí samo vytvořit, ani ho nedokáže dlouho uchovávat, takže zvláště před otěhotněním a pak v jeho počátku by budoucí maminky měly dbát na jeho zvýšený přísun.
DDD – doporučená denní dávka
- DDD – Vyhláška č. 225/2008 Sb., Příloha 5: 200 μg – http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/ostatni/100065067.html
- Tabulka – National Institutes of Health (NIH) – Dietary Reference Intakes (DRIs), 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/table/summarytables.t2/?report=objectonly
Popis | Věk [roky] | Kyselina listová [μg / den] |
---|---|---|
Děti | 0,0-0,5 | 65 |
0,5-1,0 | 80 | |
1-3 | 150 | |
4-8 | 200 | |
Muži | 9-13 | 300 |
14 a více | 400 | |
Ženy | 9-13 | 300 |
14 a více | 400 | |
těhotné | 14 a více | 600 |
kojící | 14 a více | 500 |
Funkce v těle
- dělení buněk
- tvorba krve
- tvorba nukleových kyselin – syntéza DNA
- stimuluje imunitní systém
- produkce neurotransmiterů
- je důležitá pro vývoj plodu, chrání proti vrozeným vadám
Nedostatek
- anémie
- změny na sliznici v ústech a v trávicím traktu
- průjmy
- pálení jazyka
- poruchy růstu vlasů
- deprese
- neurologické poruchy
- podrážděnost
- zapomnětlivost
- poruchy spánku
- dna
- snížená imunita
- nedostatečný růst dítěte
Nadbytek
- vysoký příjem kyseliny listové může maskovat nedostatek vitaminu B12), proto je jako horní hranice denního příjmu doporučováno maximálně 1000 μg/den
- při nadbytku se vylučuje do moči
Terapeutické použití
- akné
- AIDS
- chudokrevnost
- rakovina
- srdečně-cévní onemocnění
- šedý zákal
- únavový syndrom
- deprese
- senilita
- neplodnost
- Parkinsonova choroba
Výskyt
Vybrané potraviny (μg ve 100 g)
Online potravinová databáza (slovensky)
Potravina | Kyselina listová [μg] |
---|---|
droždí pivovarské sušené | 3170 |
droždí lisované | 1215 |
husí játra | 738 |
pšeničné klíčky | 520 |
lněná semínka | 278 |
slunečnicová semínka | 227 |
hovězí játra dušená | 217 |
rajčata | 203 |
cizrna | 200 |
treska, filé | 200 |
fazole | 195 |
ředkvička | 192 |
špenát | 164 |
vepřová játra dušená | 163 |
maliny | 152 |
meloun vodní | 150 |
borůvky | 139 |
kapusta dušená | 125 |
vepřová játra | 121 |
pórek | 103 |
sezamová semínka | 97 |
červená řepa | 93 |
čínské zelí | 83 |
lískové ořechy | 81 |
vlašské ořechy | 78 |
cizrna vařená | 60 |
Zdroje informací
Odkazy
Interní
Externí
- https://www.wikiskripta.eu/w/Kyselina_listov%C3%A1 – Wikiskripta, Kyselina listová
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_listov%C3%A1 – Wikipedie, Kyselina listová
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/table/summarytables.t2/?report=objectonly – National Institutes of Health (NIH) – Dietary Reference Intakes (DRIs), 2011
- http://www.pbd-online.sk/ – Online potravinová databáza (slovensky)
Knihy
- Vitaminy a stopové prvky pro zdraví (K97) – Andreas Jopp; 2014 – ISBN 978-80-7281-489-3