Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Vitamin rozpustný ve vodě. Je důležitý pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin, dále pro vzhled vlasů, nehtů a kůže. Starší označení vitamin H, faktor R. Velkou výhodou vitaminu B7 je jeho tepelná stálost, takže se během kuchyňské úpravy (vaření, pečení atp.) jeho koncentrace v potravinách snižuje jen velmi málo. Kromě příjmu potravou je produkován střevními bakteriemi v trávicím traktu lidského organismu. Je to ale možné jen za předpokladu, že nemáme porušen mikrobiom.


DDD – doporučená denní dávka

PopisVěk
[roky]
Vitamin B7
[μg / den]
Děti0,0-0,55
0,5-1,06
1-38
4-812
Muži 9-1320
14 až 1825
19 a více30
Ženy 9-1320
14-1825
19 a více30
těhotné
14 a více30
kojící
14 a více35

Funkce v těle

  • metabolismus tuků, sacharidů, bílkovin
  • produkce neurotransmiterů
  • dělení buněk
  • snižování hladiny cukru v krvi
  • obnova kůže
  • tlumí bolesti svalů

Nedostatek

  • vyčerpání
  • nechutenství
  • nausea (pocit nevolnosti, nutkání na zvracení)
  • dermatitida (hromadný název pro záněty kůže)
  • šupinatá kůže
  • lámavé vlasy bez lesku

Nadbytek

  • projevy nadbytku nejsou známy

Terapeutické použití

  • seborrhoická dermatitida
  • cukrovka 2. typu

Výskyt

Vybrané potraviny (μg ve 100 g)

Největší zásobárnou biotinu jsou jedlé kaštany a játra, dále luštěniny, ledvinky, pivovarské kvasnice, arašídy, mléko, sója, rýže, ovesné vločky, vodní melouny a vaječné žloutky.

PotravinaVitamin B7
[μg]
vnitřnostiaž 90
kvasniceaž 80
žloutek50
arašídy35
vejce20
luštěniny7 až 13
špenát7
maso3 až 7
rajčata4
mléko a mléčné výrobky4
mrkev3
ovoce1 až 2
těstoviny1

Tipy

  • Důležitou roli sehrává vitamin B7 v léčbě cukrovky, zejména při diabetu 2. typu. Při podávání biotinu ve vyšších dávkách (cca 9 mg denně – pouze pod dohledem lékaře) byla již po měsíci prokazatelně zjištěna nižší hladina cukru v krvi.
  • Preventivně pomáhá chránit organismus před poškozením nervů způsobeným cukrovkou 2. typu.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy