Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Vitamin rozpustný ve vodě. Jiné názvy: vitamin PP, kyselina nikotinová (druh B3, který se používá k léčbě vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění), nikotinamid (druh B3, který nesnižuje hladinu cholesterolu, ale pomáhá léčit diabetes 1. typu, některá kožní onemocnění a schizofrenii). Deriváty B3 hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Je nutný pro uvolňování energie z potravy. Může se tvořit v játrech z tryptofanu, jeho biosyntéza je však velmi pomalá a je k ní potřebný vitamin B6. V těle se neukládá, je nutný jeho příjem v potravě.


DDD – doporučená denní dávka

PopisVěk (roky) Niacin
[mg]
Kojenci0,0-0,55
0,5-1,06
Děti1-39
4-612
7-1013
Muži11-1417
15-1820
19-2419
25-5019
51+15
Ženy11-1415
15-1815
19-2415
25-5015
50+13
Těhotné ženy17
Kojící ženy20

Funkce v těle

  • tvorba energie – nutný pro uvolňování energie z potravy
  • hormonální a mozkový metabolismus
  • tvorba pigmentu v kůži
  • podílí se na tvorbě a opravách DNA
  • zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol a tím dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi

Nedostatek

  • Dnes se vyskytuje zřídka v západních zemích, pouze ve velmi chudých populačních skupinách či u uprchlíků v rozvojových zemích. Vzniká u lidí, kteří se živí převážně kukuřicí nebo čirokem (ten obsahuje příliš leucinu).
  • léčí pelagru
  • lehký nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími nespecifickými symptomy

Nadbytek

  • projevy nadbytku z potravy nejsou známy
  • je rozpustný ve vodě a vylučuje se močí

Terapeutické použití

  • v terapeutických dávkách niacin:
    • rozšiřuje cévy a může být proto použit při léčbě vysokého krevního tlaku
    • snižuje hodnoty LDL cholesterolu
    • zvyšuje HDL cholesterol
    • snižuje triglyceridy
  • zlepšuje funkce mozku
  • zlepšuje funkci kůže
  • chrání buňky slinivky a může tak snižovat riziko vzniku cukrovky 1. typu
  • pomáhá snížit projevy artritidy

Výskyt

Vybrané potraviny (mg ve 100 g)

NutriDatabaze.cz, Niacin

  • maso vepřové, libové – pečené: 10 mg
  • maso hovězí, roštěnec – dušené: 9 mg
  • pohanka: 5,8 mg
  • rýže neloupaná, natural: 5,4 mg
  • špalda: 4,8 mg
  • maso hovězí, kýta – vařená: 4,2 mg
  • hrách: 2,6 mg
  • brambory zimní: 2,4 mg
  • čočka: 2,3 mg
  • hrách vařený: 0,7 mg

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • I

Externí

Knihy