Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Ve vodě rozpustný vitamin. Je to kolektivní název pro několik sloučenin, které mají jako centrální atom kobalt. Je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podílí se na syntéze DNA a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Vitamin B12 je citlivý na teplo, vařením se ztrácí jeho velké množství. V potravinách se váže na bílkoviny. Čím více jsou stravitelné, tím lépe se vitamin B12 vstřebává. Vitamin B12 produkují mikroorganismy zejména v tlustém střevě, ale místem vstřebávání je střevo tenké, takže většina se vyloučí z organismu bez využití. Proto je nutné dostat vitamin B12 do těla v potravinách.


DDD – doporučená denní dávka

Poznámka: Z jednoho jídla se může vstřebat maximálně 1,5-2,0 μg.


Funkce v těle

  • dělení buněk
  • metabolismus nervů – vývoj centrální nervové soustavy v dětském věku
  • krvetvorba

Nedostatek

Klinicky se projevuje neprospíváním, anémií a neurologickými příznaky. Dospělý člověk si tvoří zásoby (2–5 mg) vitaminu B12 v játrech, které pokrývají jeho potřebu na dobu 5–10 let. Zásoby, které si vytvoří novorozenec v děloze (přibližně 25 μg), se vyčerpají již za 3–5 měsíců.

  • chudokrevnost
  • oslabená paměť
  • koncentrace
  • deprese a jiná psychická onemocnění
  • stařecká senilita
  • hubnutí
  • bílé rty
  • nažloutlé sliznice
  • pálení jazyka
  • svědění končetin

Nedostatek vitaminu B12 vede u kojence k nechutenství, neprospívání, zpomalení a zástavě psychomotorického vývoje i k poruše růstu obvodu lebky. Ohroženy jsou především kojené děti matek, které mají sníženou hladinu vitaminu B12 v krvi v důsledku poruchy vstřebávání vitaminu B12.

Nadbytek

  • projevy nadbytku nebyly popsány ani po velmi vysokém příjmu (5 mg) z doplňků stravy

Terapeutické použití

  • deprese
  • neurologické symptomy a diabetické neuropatie
  • stařecká demence
  • Alzheimerova choroba
  • roztroušená skleróza
  • infertilita (opakovaně samovolné potraty)
  • chudokrevnost
  • podváha
  • pásový opar
  • opar

Výskyt

Nutričně významné množství se vyskytuje pouze v živočišných potravinách. Různé studie zjistili, že vitamin B12 se lépe vstřebává ze sýrů a ryb než z masa a vajec.

Vybrané potraviny (µg ve 100 g)

Vitarian.sk, Vitamín B12 v potravinách

  • hovězí játra: 65 µg
  • jehněčí játra: 35 µg
  • králík: 10 µg
  • makrela: 9 µg
  • sleď: 8,5 µg
  • hovězí maso, libové: 5 µg
  • pstruh: 4,5 µg
  • husa: 4 µg
  • losos mořský: 3,5 µg
  • sýr camembert: 3,1 µg
  • sýr ementál: 3,1 µg
  • kachní prsa: 3,0 µg
  • vepřový řízek: 2,1 µg
  • sýr eidam: 2,0 µg
  • šunka: 2,0 µg
  • sýr gouda: 1,9 µg
  • vejce slepičí: 1,8 µg
  • sýr mozzarella: 1,3 µg
  • tvaroh: 0,9 µg
  • jogurt: 0,4 µg
  • zelenina: 0 µg
  • ovoce: 0 µg
  • rostlinné oleje: 0 µg
  • ořechy a semena: 0 µg

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • I

Externí

Knihy