Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Ve vodě rozpustný vitamin, který je vylučován močí. Musí být stále přítomen v potravě, protože se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný. Ovlivňuje metabolismus (vstřebávání) cukrů v centrální nervové soustavě a ve svalech.


DDD – doporučená denní dávka

PopisVěk
[roky]
Thiamin
[mg]
(roky)[mg]
Kojenci0,0-0,50,3
0,5-1,00,4
Děti1-30,7
4-60,9
7-101,0
Muži11-14
1,3
15-181,5
19-241,5
25-501,5
51 a více1,2
Ženy11-141,1
15-181,1
19-241,1
25-501,1
51 a více1,0
Těhotné ženy1,5
Kojící ženy1,6

Funkce v těle

  • brání únavě
  • podporuje chuť k jídlu a dobré trávení
  • podporuje přeměně energie
  • posiluje srdeční sval
  • udržuje nervy v „dobrém stavu“
  • zlepšuje náladu

Nedostatek

  • podrážděnost
  • oslabená koncentrace a paměť
  • nechutenství
  • problémy se spánkem
  • nemoc Beri-beri – je způsobena dlouhodobou konzumací potravy bohaté na sacharidy, ale chudou na thiamin, jako je loupaná rýže, bílá mouka a rafinovaný cukr

Nadbytek

  • Projevy nadbytku nejsou známy.

Výskyt

  • bohatým zdrojem jsou neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med, ořechy
  • v malém množství je přítomen v potravinách rostlinného i živočišného původu

Vybrané potraviny (mg v 1 kg)

NutriDatabaze.cz, Vitamin B1 (thiamin)

  • droždí sušené: 12 mg
  • slunečnicová semínka: 2,3 mg
  • droždí lisované: 0,95 mg
  • maso vepřové libové pečené: 0,9 mg
  • hrách: 0,88 mg
  • sezamová semínka: 0,76 mg
  • vločky ovesné: 0,54 mg
  • ořechy lískové: 0,44 mg
  • pohanka: 0,41 mg
  • ořechy vlašské: 0,38 mg
  • chléb pšeničný celozrnný: 0,36 mg
  • čočka: 0,35 mg
  • vejce slepičí, žloutek: 0,23 mg
  • česnek: 0,18 mg
  • rýže loupaná: 0,14 mg
  • špenát: 0,12 mg

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy