Obsah stránky

Základní informace podrobněji

V této části jsou uvedeny vybrané tuky a oleje s krátkým popisem, řazené abecedně.


Seznam vybraných tuků

  • Kakaové máslo: je velmi stabilní, vůči oxidaci odolný tuk získaný lisováním nebo vykapáním z kakakové hmoty. Lze ho uchovávat 2 až 5 let při pokojové teplotě. Při teplotě lidského těla taje. Je světle žluté až zlatožluté, má jemnou čokoládovou chuť a vůni. Neobsahuje flavonoidy a ani kofein, theobromin a theofylin. Obsah mastných kyseliny je následující: 57-64 % nasycené, 24-37 % kyselina stearová, 24-30 % kyselina palmitová, 0-4 % kyselina myristová, 1 % kyselina arachidonová a 0-1 % kyselina laurová. Zbytek jsou nenasycené omega-9 mastné kyseliny (29-38 % kyselina olejová, 0-2 % kyselina palmitoolejová), omega-6 mastné kyseliny (0-4% kyselina linolová) a omega-3 mastné kyseliny (0-1 % kyselina alfa-linolenová).
  • Máslo: klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza).
  • Olivový olej: x
  • Přepuštěné máslo: x
  • Sádlo: x

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • X

Externí

Knihy

  • xx