Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Nasycené mastné kyseliny (SAFA – Saturated Fatty Acids – molekula neobsahuje dvojné vazby – omega-0) – saturovaný tuk. Nacházejí se většinou v živočišných tucích a tropických olejích a tělo si je vytváří ze sacharidů. Nasycené tuky ze živočišných a rostlinných zdrojů představují základní stavební kameny pro naše buněčné membrány a řadu látek podobných hormonům, bez nichž tělo nemůže optimálně fungovat.


Funkce v těle

  • Nasycená mastná kyselina stearová a kyselina palmitová jsou preferovaným zdrojem energie pro srdce – tuk kolem srdečního svalu je vysoce nasycený a při stresu srdce čerpá z této rezervy tuku.
  • Tuky slouží jako nosiče pro vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou vitamin D, E, K a jsou nezbytné pro přeměnu karotenu na vitamín A, absorbující minerály a řadu dalších důležitých biologických procesů.
  • Zjistilo se, že když lidé konzumují více nasycených tuků – zejména ze zdravých zdrojů, jako je kokosový olej – jejich „dobrý“ HDL cholesterol se zvyšuje a jejich „špatný“ LDL cholesterol poklesl. Nasycený tuk v potravinách, jako je extra panenský kokosový olej, pohání mitochondrie, poskytuje protizánětlivé účinky a může dokonce zlepšit množství cholesterolu.

Tipy

  • Dobré zdroje zdravých tuků, které můžeme zařadit do svého jídelníčku, jsou:
    • avokádo
    • máslo: z bio mléka z krávy krmené trávou
    • tučné mléčné výrobky: například smetana nad 30 % tuku
    • žloutky: z bio vajec
    • kokos a kokosový olej/tuk: pohání mitochondrie, má protizánětlivé účinky a může dokonce snížit celkový cholesterol
    • ořechové oleje: tepelně neupravené bio
    • syrové ořechy a semínka: nejlépe před konzumací namočit
    • maso: z ekologické produkce
  • Většina lidí má úspěch s dietou, kde 50 až 70 % kalorií denně pochází ze zdravých tuků. Pro optimální zdraví potřebujeme jen velmi málo sacharidů. I když se množství tuků může zdát vysoké, tuk je velmi bohatý na kalorie, a proto bude i nadále představovat z hlediska objemu to nejmenší množství na našem talíři.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy

  • X (KP) – X