Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Je to souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku, cizrnu, sóju a lupinu. Většina z nich spadá do čeledi bobovitých. Mají vysoký obsah bílkovin. Běžně obsahují sacharidy, které mohou způsobovat nadýmání, dále značné množství vitaminů skupiny B. S výjimkou čerstvého hrášku by se luštěniny kvůli nestravitelnosti svého obalu neměly konzumovat syrové.


Seznam vybraných luštěnin

  • Hrách setý: plody (hrášek) obsahují vitaminy, zejména skupiny B, dále fosfor, draslík, vápník, hořčík
  • Sója luštinatá: má vysoký obsah bílkovin, vyrábí se z ní např. tofu, tempeh, miso, jogurty, pomazánky
  • Čočka jedlá: má velký obsah bílkovin, je mnoho druhů dle velikosti a barvy
  • Fazol obecný: plody obsahují vápník, železo, draslík, vitaminy skupiny B, provitamín A
  • Podzemnice olejná: semenem jsou arašídy (buráky, burské oříšky), obsahují velké množství bílkovin, vysoké množství tuků a cukrů, vitaminy skupiny B a například koenzym Q10 nebo resveratrol
  • Bob obecný: užívá se jako zelené hnojení a krmivo pro hospodářská zvířata
  • Lupina: více druhů, většina je jedovatá
  • Vikev: více druhů, má význam jako pícnina
  • Cizrna (římský hrách): více druhů, používá se na vaření, pokrm falafel (kořeněné luštěninové koule, arabský humus, indický dal

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy