Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Je to nasycená mastná kyselina (kyselina lipoová – LA-; kyselina alfa-lipoová – ALA – Pozor, nazamněňovat s kyselinou alfa-linolovou – omega-3; 6,8-dithiooktanová kyselina; dříve též vitamin B13), významný antioxidant, účinný proti rozvoji cukrovky. Snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi, podporuje látkovou výměnu a zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů. Organismus je schopen si kyselinu lipoovou vyrobit v malých množstvích v mitochondriích, ale jeho zásoba není postačující. Ve stáří nebo při stresu se vytvořené množství snižuje.


DDD – doporučená denní dávka

  • Standardní dávka: 300-600 mg

Funkce v těle

  • významný „univerzální“ antioxidant (je rozpustná ve vodě i v tucích) účinný proti rozvoji cukrovky
  • snižuje a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi
  • podporuje normální hladinu hormonu štítné žlázy
  • podporuje látkovou výměnu
  • chrání svaly před stresem souvisejícím s cvičením
  • zlepšuje citlivost vzniklou poškozením nervů
  • podporuje normální zdraví srdce
  • zlepšuje paměť a pozornost
  • působí společně s enzymy při procesech povzbuzujících energii
  • má pozitivní vliv při šedém zákalu
  • zmírňuje projevy některých onemocnění (například psoriáza, chronický únavový syndrom a má částečný vliv i na AIDS)
  • podporuje zdravou tělesnou hmotnost

Nedostatek

  • Z důvodu komplikovaného získávání kyseliny lipoové z potravy je její nedostatek poměrně častý, ale nepřináší žádné významnější komplikace, protože spotřeba není příliš vysoká.
  • Akutní nedostatek se může projevit záněty nervů, zadržováním vody v organismu a zpomalením srdeční činnosti.

Nadbytek

  • Kyselina lipoová je rozpustná též ve vodě, takže nadbytečné množství z těla odchází bez problému.
  • U citlivých jedinců může vysoká dávka kyseliny lipoové způsobit kožní vyrážky nebo mírné zažívací potíže.
  • U lidí užívajících po dobu 6-7 měsíců dávky 1800 mg/den, resp. 2400 mg/den neměly žádné nežádoucí účinky.

Terapeutické použití

  • vhodná pro sportovce a osoby s vysokým fyzickým zatížením (zlepšuje využití kyslíku, oddaluje oxidační stres a vznik únavy)
  • pomáhá konzumentům alkoholu a kuřákům
  • kyselina alfa-lipoová se může vázat na toxické kovové ionty, jako je rtuť, měď, železo a další, aby mohly být vyloučeny z těla
  • klinické studie potvrdily, že kyselina lipoová snižuje LDL cholesterol a triglyceridy a zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol

Výskyt

Vybrané potraviny (μg ve 100 g)

Je přítomna téměř ve všech potravinách, ale největší množství je v živočišných tkáních, zejména ve vnitřnostech – v játrech, ledvinách, srdci -, v menší míře je v zelenině, například v brokolici, špenátu, rajčatech, lněném oleji , chia semínkách a vlašských ořeších.


Tipy

  • Studie ukazují, že tělo absorbuje kyselinu alfa-lipoovou nejlépe při prázdném žaludku.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • X

Externí

Knihy