Obsah stránky

Základní informace

Inzulinový index (II) slouží k určení inzulinové odpovědi těla na různé druhy potravin. Tento index je velmi podobný glykemickému indexu, avšak nespoléhá se pouze na hodnocení vhodnosti dané potraviny podle zvýšení glykemie. Je založen na sledování množství vyloučeného inzulinu na různé potraviny. Je vhodný především při hodnocení potravin obsahující vysoký podíl bílkovin (kde je téměř nulový glykemický index) a jiných potravin způsobujících nepřiměřenou reakci sekrece inzulinu v poměru k jejich sacharidovému zatížení.

Studie z roku 1997, publikovaná v The American Journal of Clinical Nutrition, objevila, že ačkoli k nejmarkantnějšímu zvýšení hladiny inzulinu dochází při konzumaci potravin s vyšším obsahem cukrů, naše tělo reaguje obdobným zvýšením i u potravin s nulovým obsahem sacharidů. U sacharidových zdrojů tedy bude glykemický index velmi často odpovídat inzulinovému indexu. Ovšem u zdrojů bílkovinných se již z logiky věci nemůže zvedat hladina krevního cukru. Ačkoli je tedy glykemický index roven nule, může se (a děje se to často) uvolňovat inzulin, protože tyto potraviny disponují určitým inzulinovým indexem. To je dáno především obsahem různých aminokyselin. Ty můžeme dělit na tvz. glukogenní a ketogenní. A právě glukogenní aminokyseliny (tedy takové, jejichž metabolity mohou být použity pro syntézu glukózy – alanin, arginin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, histidin, methionin, prolin, serin, valin) a jejich podíl v bílkovině udávají, kolik inzulinu bude následně vyprodukováno. Všechny esenciálních aminokyselin (ty, které je nutno přijímat v potravě, protože si je naše tělo nezvládá vyrobit) jsou glukogenní s výjimkou leucinu a lysinu, které jsou ketogenní (z jejich metabolitů vznikají ketolátky).

Některé aminokyseliny (isoleucin, lysin, fenylalanin, tryptofan a tyrosin) jsou jak glukogenní, tak ketogenní.
Isoleucin, Fenylalanin, Threonin, Tryptofan, Tyrosin

Esenciální:
1) Rozvětvené: Val = valin, Leu = leucin, Ile = isoleucin
2) Aromatické: Phe = fenylalanin, Trp = tryptofan
3) Bazické: Lys = lysin
4) Obsahující síru: Met = methionin
5) S hydroxylovou skupinou: Thr = threonin

Podmíněně esenciální aminokyseliny
Arg = arginin, His = histidin

Postradatelné aminokyseliny
Gly = glycin, Ala = alanin, Ser = serin, Pro = prolin, Cys = cystein, Tyr = tyrosin, Asn = asparagin, Gln = glutamin, Asp = kyselina asparagová, Glu = kyselina glutamová

https://aktin.cz/i-bez-cukru-k-inzulinove-rezistenci
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Co-je-inzulinovy-index__s10010x7706.html
https://www.myprotein.cz/blog/strava/inzulinova-senzitivita-klic-k%E2%80%AFpostave-bez-tuku/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Aminokyselina
https://cz.fullerprimarycare.com/chto-takoe-insulinovyj-indeks.htm

12. Metabolismus aminokyselin


https://cs.wikipedia.org/wiki/Ketogenn%C3%AD_aminokyseliny
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glukogenn%C3%AD_aminokyseliny
http://adviceed.com/cs/pages/80
http://www.mendosa.com/insulin_index.htm
https://cs.ruarrijoseph.com/zdorove/131328-insulinovyy-indeks-produktov-pitaniya-tablica-produkty-dlya-diabetikov.html


Funkce v těle

  • X: X

Tipy

  • X: X

Související

  • X: X

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • x

Externí

Knihy

  • X