Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Alkalický kov. Největší část v lidském těle nalezneme v buňkách – cca 86 %. Podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí, ovlivňuje náš nervový systém. Nevýhodou draslíku je, že se z těla vylučuje kromě moči i potem, proto je důležité draslík doplňovat zejména při velké fyzické námaze nebo v letních měsících. K tomu, aby byla hladina nitrobuněčného draslíku stálá, napomáhá speciální mechanismus v těle, „sodík-draslíková pumpa“. Je obsažen v běžně konzumovaných potravinách.


DDD – doporučená denní dávka


Funkce v těle

  • velký význam pro elektrické děje na buněčných membránách, zejm. nervů a svalů, včetně srdce
  • přenos nervových impulsů
  • je nezbytný pro správnou činnost svalů, zejména svalu srdečního
  • stimuluje duševní činnost
  • organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku – problémy jsou u diabetiků, onkologických pacientů, pacientů s chorobami srdce, ledvin a jater
  • vylučován je především ledvinami
  • podílí se na využití sacharidů a na syntéze proteinů

Nedostatek

Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu. Může nastat při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin.

  • svalové křeče
  • srdeční arytmie
  • pokles funkce ledvin
  • únava
  • slabost
  • zácpa
  • nespavost
  • akumulace tekutin
  • porucha nervového systému a ledvin
  • ztráta chuti k jídlu
  • zvracení

Nadbytek

Při správné činnosti ledvin nedochází k předávkování draslíkem.


Výskyt

  • potraviny s nulovým obsahem draslíku jsou lihoviny a rostlinné oleje
  • velmi nízký obsah je v cukru a živočišných tucích

Vybrané potraviny s největším množstvím draslíku

Název potravinyMnožství
[mg/100 g]
Hřib smrkový, sušený2969
Paprika, sladká, mletá (koření)2344
Kakaový prášek1955
Sója1607
Majoránka, sušená (koření)1546
Melasa1464
Droždí sušené1410
Kmín (koření)1351
Zázvor, mletý (koření)1343
Otruby pšeničné1340
Pepř černý (koření)1161
Hřebíček (koření)1100
Hrách1056
Nové koření 1040
Pistáciové ořechy1025
Čočka937
Mák  832
Petržel, nať815
Tymián, sušený (koření)814
Dýňová / tykvová semena, sušená807
Mandle785
Kokos mletý750
Rozinky bez jadérek749
Čokoláda hořká, obsah kakaa 70-85 %715
Kopr693
Fíky, sušené680
Lískové ořechy648
Datle, sušené643
Křen637
Skořice mletá608
Kešu ořechy605
Slunečnicová semena603
Arašídy572
Vlašské ořechy571
Fazole bílé, vařené v nesolené vodě512
Petržel, kořen481
Kapusta hlávková472
Hřib smrkový468
Muškátový květ (koření)463
Pohanka setá442
Sezamová semínka438
Špenát426
Brokolice424
Žampiony422
Pstruh duhový420
Pšenice dvouzrnka420
Štikozubec obecný (štika mořská, hejk, merlůza), maso bez kostí, pečené418
Česnek418
Kapusta růžičková412
Sardinky v rajčatové omáčce410
Maso hovězí, kližka, libová, dušená404
Štikozubec obecný (štika mořská, hejk, merlůza), maso bez kostí, dušené402
Sardinky v oleji399
Pšenice jednozrnka399
Žito ozimé399
Brambory zimní396
Brambory rané390
Banány388
Maso kuřecí, prsa, bez kůže380
Maso králičí, králík celý, bez kůže376
Maso vepřové, kýta bez kosti, libová, pečená367
Treska, filé364
Losos atlantický, filet, s kůží363
Maso vepřové, plec bez kosti, kolena a kůže, libová, pečená362
Maso hovězí, roštěnec bez kosti, libový, dušený356
Špalda355
Tuňák modroploutvý347
Vločky ovesné346
Hrášek346
Hrách, vařený v nesolené vodě338
Kedlubna337
Ředkev bílá337
Celer bulvový333
Rybíz černý306
Brambory zimní, loupané, vařené v nesolené vodě295
Salát hlávkový280
Rajčata280
Mrkev276
Kapr obecný, maso bez kostí a kůže, dušené276
Meruňky274
Řepa červená273
Kiwi270
Čočka, vařená v nesolené vodě254
Ředkvička251
Fazolky251
Květák250
Víno - hrozny243
Pórek239
Zelí hlávkové, bílé238
Fíky232
Rybíz červený225
Švestky223
Třešně215
Rýže neloupaná (natural)212
Broskve207
Cuketa201
Chléb pšeničný celozrnný201
Nektarinky201
Pomeranče199
Jogurt bílý, 3,5 % tuku197
Angrešt196

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy