Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovitých. Plod váží až 3 kg. Zralá dužina uvnitř má barvu od téměř bílé až po sytě žlutou, je aromatická a šťavnatá. Ananas má mimořádně vysoký obsah bromelinu (bromelainu). To je enzym, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Je to silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, poněvadž výrazně snižuje riziko trombózy.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • ulevuje slinivce břišní
  • je protizánětlivý, mírní bolest
  • odvodňuje, odbourává otoky
  • pomáhá při střevních poruchách a průjmech
  • pomáhá při slunečním úžehu
  • pomáhá při hojení ran a při pooperačním hojení
  • odstraňuje pigmentové, tzv. stařecké skvrny
  • napomáhá rozpouštět krevní sraženiny – je vhodný pro osoby náchylné na trombózy a infarkty

Nežádoucí účinky

  • ananasová šťáva: u citlivějších osob může vyvolat podráždění pokožky; před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit oční sliznici (šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má slabě leptavé účinky)
  • nezralé plody: obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu (pálení jazyka) a poleptat i zubní sklovinu. Nejvíce bromelinu je v okolí stonku, který přechází uprostřed do tvrdé části plodu.

Nutriční hodnoty ve 100 g

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal42
Tukyg0.2
Sacharidyg10.1
Bílkovinyg0.4
cholesterolmg0
vláknina g1.2
vodag86.5
Minerály
Vápník (Ca)mg18
Železo (Fe)mg0.2
Fosfor (P)mg10
Draslík (K)mg160
Sodík (Na)mg2
Hořčík (Mg)mg16
Vitaminy
B1 (thiamin)mg0.08
B2 (riboflavin)mg0.03
B3 (niacin)mg0.3
B6 (pyridoxin)mg0.09
B12 (kobalamin)mg0
C (kyselina L-askorbová)mg12
D (kalciferoly)mg0
E (tokoferoly)mg0.1

Tipy

  • pěstování z vrcholové růžice: lístky vrcholové růžice musí být pevné; růžici vykroutíme, opláchneme, odtrhneme minimálně 4 řady malých lístků – vznikne krátká stopka; vložíme do sklenice s vodou, kde stopka bude ponořená 1-2 cm; umístit v teplém pokoji mimo dosah slunečních paprsků; občas dolijeme měkkou vodou; konec stopky nesmí zahnívat; po 1-2 měsících se objeví bílé kořínky; růžici s kořínky zasadíme do směsi zahradnického substrátu a říčního písku v poměru 2:1, květináč cca 15 cm; vyhovuje polostín (přímé slunce zastaví růst), teplo zespodu; v zimě min. 15 °C; listy bude mít dlouhé až 1 m, na konci s háčky; zaléváme až substrát dostatečně proschne; hnojit můžeme celoročně i do listů hnojivem na bromelie či orchideje. Zhruba po třech letech začne dozrávat plod 5-6 měsíců. Dle potřeby rostlinu v mezidobí jednou přesadíme do květináče o průměru do 25 cm.
  • kompot z ananasu: je sice výborný, ale z hlediska zdraví je téměř bez užitku

Nákup

Správně zralý ananas:

  • po přivonění je cítit sladká svěží jemná vůně, nesmí zavánět kvašením, pachem po alkoholu či octu
  • musí být na svou velikost dostatečně těžký – není scvrklý a vyschlý
  • barva ve spodní části by měla být dozlatova, na boku a na vrcholu trochu zelená
  • nesmí být popraskaný, zvrásněný, příliš tmavý, s plísní na povrchu
  • listy ve vrcholové růžici mají být zelené a nepoškozené – u přezrálých a nahnilých plodů listy samy vypadávají nebo se snadno vytrhnou

Jak ananas oloupat

  • vyříznout listovou růžici
  • shora dolů rozříznout napůl
  • shora dolů rozříznout půlky opět na poloviny – dostaneme čtvrtky
  • čtvrtky opět napůl
  • u každé osminy odřízneme napříč vršek, spodek a podélně vyřízneme tvrdou část uprostřed
  • podélně odřízneme dužinu od tvrdé vnější části tahem tam a zpět
  • příčně nakrájíme na plátky

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy