Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Jako ovoce se označují zpravidla plody, souplodí, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Ovoce je důležitým zdrojem vitaminů, minerálů, flavonoidů (rostlinná barviva, která mají v lidském organismu podobný účinek jako vitaminy), jehož hlavní složkou bývá voda a sacharidy. Zpravidla se jedná o sladké jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin.


Dělení ovoce a plodů

Poznámka: Podle pomologického členění i hospodářského hlediska se ovocné druhy dělí na jádroviny, peckoviny, skořápkoviny a drobné ovoce.

Ovoce mírného pásu

  • jádroviny: (dřeviny – plody s jádry – malvice) hrušeň, jabloň, jeřáb oskeruše, kdoule, mišpule, muchovník
  • peckoviny: (dřeviny – plody s peckou – peckovice) broskvoň, mandloň, meruňka, slivoň, švestka, třešeň, višeň
  • skořápkoviny: (dřeviny) – plodem je peckovice: vlašský ořech; nebo oříšek: líska
  • drobné ovoce: (bobule) angrešt, borůvka, brusinka, rybíz, (souplodí) jahoda, malina, ostružina, (plodenství) moruše

Ovoce tropické a subtropiucké

  • ananas, avokádo, banán, citron, datle, fík, granátové jablko, grapefruit, kaki, kiwi, kokosový ořech, liči, mandarinka, mango, oliva, papája, pomelo, pomeranč

Seznam vybraného ovoce

Poznámka: Skořápkoviny jsou podrobně popsány v samostatné části Ořechy a semena.

  • ananas: (bromeliovité) tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého
  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X

Tipy

  • Poměr zeleniny k ovoci by měl být 2:1 (1 díl ovoce).
  • U nízkosacharidových diet by se měl podíl sladkého ovoce ještě snížit – to neplatí například pro avokádo, to je naopak vítáno.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy

  • x x