Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Jedná se o houby několika druhů. Průmyslově pěstovaná je pečárka dvouvýtrusá (jinak též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý). Jiným druhem je pečárka polní (žampion polní). Pěstované žampiony mají barvu bílou, ale začínají se pěstovat i s barvou hnědou. V přírodě rostoucí pečárka dvouvýtrusá má v mládí zavalitý nahnědlý třeň ve tvaru hrušky a na povrchu hnědý jemně šupinatý klobouk. Žampiony jsou součástí jídelníčku řady národních kuchyní jako předkrmy, polévky, omáčky, omelety, pod masa, hlavní jídla či saláty. Mladé žampióny se nakládají do kyselých nálevů a jsou pak nízkokalorickou přílohou salátů či pokrmů z masa. U polévek, omelet a omáček jsou ceněny jako jemná kořenitá přísada.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X

Nežádoucí účinky

  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X

Nutriční hodnoty


Výskyt

  • Roste mimo les na hnojených pozemcích, jako jsou louky, komposty, zahrady a pole.
  • Žampiony tohoto druhu jsou pěstovány po celém světě.
  • X: X
  • X: X
  • X: X

Tipy

Doporučená úprava

  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X
  • X: X

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • X: X

Externí

Knihy

  • xx