Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Jedná se o houby několika druhů. Průmyslově pěstovaná je pečárka dvouvýtrusá (jinak též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý). Jiným druhem je pečárka polní (žampion polní). Pěstované žampiony mají barvu bílou, ale začínají se pěstovat i s barvou hnědou. V přírodě rostoucí pečárka dvouvýtrusá má v mládí zavalitý nahnědlý třeň ve tvaru hrušky a na povrchu hnědý jemně šupinatý klobouk. Žampiony jsou součástí jídelníčku řady národních kuchyní jako předkrmy, polévky, omáčky, omelety, pod masa, hlavní jídla či saláty. Mladé žampióny se nakládají do kyselých nálevů a jsou pak nízkokalorickou přílohou salátů či pokrmů z masa. U polévek, omelet a omáček jsou ceněny jako jemná kořenitá přísada.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • campestrin: je antibiotikum, které je účinné proti tyfu
  • psalliotin: látka s antibiotickou aktivitou, u pěstovaných žampionů ale není bezpečně prokázána
  • alfa-glukan: polysacharid – imunostimulační vlastnost

Nežádoucí účinky

  • agaritin: aromatický mykotoxin, který se vyskytuje pouze v pečárkách v syrovém stavu, tepelnou úpravou se snižuje cca o 80 %, studie potenciální toxicity agaritinu u lidí chybí, u pěstovaných žampionů byl zjištěn obsah agaritinu velmi malý – konzumace těchto pečárek riziková prakticky není

Nutriční hodnoty ve 100 g

Poznámka: hodnoty platí pro čerstvý neupravený stav.

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal34
Bílkovinyg2.24
Tukyg0.49
Sacharidyg3.0
Vláknina g1.0
Minerály
Vápník (Ca)mg2
Železo (Fe)mg0.41
Fosfor (P)mg112
Draslík (K)mg304
Hořčík (Mg)mg20
Sodík (Na)mg9
Zinek (Zn)mg1.03
Měď (Cu)mg0.142
Mangan (Mn)mg0.23
Selen (Se)µg5.7
Vitaminy
AIU623
Cmg89
B1mg0.015
B2mg0.217
B3mg3.877
B5mg1.5
B6mg0.293
Dµg0.5

Tipy

Doporučená úprava

  • Pro své dobré vlastnosti je vhodné jíst žampiony alespoň jednou týdně.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy