Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského, která mají jádra obklopená dřevnatou skořápkou. Obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Patří mezi velmi zdravé potraviny.


Doporučené množství

Jedna hrst syrových jader denně, tedy cca 30-40 g.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • antioxidační účinky
  • protizánětlivé účinky
  • podporují činnost mozku
  • snížení celkového cholesterolu včetně LDL a triglyceridů
  • pozitivní vliv pro pokožku, vlasy a nehty
  • pozitivní vliv na mikrobiom
  • snižují krevní tlak

Nežádoucí účinky

  • možná alergická reakce obdobně jako na jiné ořechy

Nutriční hodnoty ve 100 g

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal680
Bílkovinyg16
Tuky celkem, z toho:g69
nasycené mastné kyselinyg7
mononenasycené mastné kyselinyg12
polynenasycené mastné kyseliny, z toho:g45
cholesterolmg0
Sacharidy celkem, z toho:g18
cukryg3
vlákninag7
Minerály
Vápník (Ca)mg73
Železo (Fe)mg2,91
Fosfor (P)mg346
Draslík (K)mg480
Sodík (Na)mg2,0
Hořčík (Mg)mg175
Zinek (Zn)mg3,1
Měď (Cu)mg1,59
Mangan (Mn)mg3,41
Selen (Se)μg4,9
Vitaminy
Aμg1
Cmg1.3
Emg0.7
B1mg0.341
B2mg0.15
B3mg1,13
B6mg0,537
B9μg98

Výskyt

Ořešáky rostou nejen u nás, ale obecně v Evropě, v Americe nebo v Číně. Největšími producenty vlašských ořechů jsou USA, Čína a Chile, ve východní Evropě Ukrajina a Rumunsko.


Tipy

  • Jak poznáme, že nejsou jádra žluklá: vůbec nám nechutnají, jsou nahořklá – to se stane tak, že vzhledem k velkému obsahu tuku jádra při nevhodném skladování snadno žluknou, ve vlhkém prostředí plesniví.
  • Jak regenerovat starší ořechy: pokud nejsou jádra žluklá, tak je stačí namočit na 24 hodin do vody, 2-3krát vodu vyměnit a chutnají jako čerstvé právě vylouplé.
  • Jak uchovávat ořechy:
    • vyloupaná jádra: v chladničce v uzavřené nádobě či sklenici vydrží několik měsíců, v mrazáku v uzavřeném sáčku vydrží až 1 rok (pozor – snadno chytají jiné pachy)
    • ve skořápce: řádně vysušené, skladované na temném a suchém místě při teplotě 5-15 °C vydrží 1 rok i déle
  • Jak je konzumovat: nejlépe syrové, neloupané (slupka obsahuje nejvíc antioxidantů), hrst denně, tedy cca 30-40 g, nebo je přidat do jogurtu či tvarohu. Tepelně upravené ztrácejí ty nejhodnotnější látky.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy