Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitaminu K. Vitamin K1 (fylochinon), je syntetizován rostlinami. Vitamin K2 (menachinon), je produkován bakteriemi v tlustém střevu. Obě formy jsou rozpustné v tucích. Pro optimální vstřebávání potřebují přítomnost žluče a pankreatické šťávy. Existuje ještě syntetický vitamin K3 (menadion), přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu vytváří K2. V organizmu je uchováván jen v malém množství. Bez pravidelného denního příjmu je jeho zásoba rychle vyčerpána. Neničí se varem, vlhkostí, ani působením vzduchu, pouze pokud by byl dlouhodobě vystaven slunečnímu záření, jeho účinek může být snížen.


DDD – doporučená denní dávka

Fáze životaVěkChlapci/Muži
(µg/den)
Dívky/Ženy
(µg/den)
Kojenci0-6 měsíců22
Kojenci7-12 měsíců2.52.5
Děti1-3 roky3030
Děti4-8 roky5555
Děti9-13 roky6060
Mladiství14-18 let7575
Dospělí19 let a starší12090
V těhotenství18 let a mladší-75
V těhotenství19 let a starší-90
Při kojení18 let a mladší-75
Při kojení19 let a starší-90

Funkce v těle

  • pomáhá v procesu srážlivosti krve
  • je potřebný pro metabolismus a mineralizaci kostí
  • je potřebný pro metabolismus buněk cévní stěny
  • je nezbytný v procesu buněčného růstu
  • podporuje správnou funkci jater

Nedostatek

  • u zdravých dospělých se nedostatek většinou nevyskytuje
  • jeho množství se může snížit častým nebo dlouhým užíváním antibiotik
  • při významném poškození nebo onemocnění jater
  • dlouhotrvající krvácení z nosu, z ran a při menstruaci
  • nedostatek se nejčastěji vyskytuje u novorozenců a malých kojenců. Novorozenci, kteří jsou výhradně kojeni, jsou vystaveni zvýšenému riziku nedostatku vitaminu K, protože mateřské mléko má relativně nízký obsah vitaminu K.
  • krvácení do sliznic a různých orgánů se vyskytuje při poruše vstřebávání tuků, chronických jaterních onemocněních, gastrointestinálních onemocněních, dlouhodobé léčbě antibiotiky a některými dalšími léky

Nadbytek

  • přebytek se může projevit například silnějším pocením, horečkami, nechutenstvím nebo návaly horka a zimy

Terapeutické využití

  • osteoporóza
  • příliš dlouhá doba krvácení

Výskyt

  • zelenina, zejména listová
  • kořenová petržel
  • špenát
  • kapusta
  • brokolice
  • mléko a mléčné výrobky
  • maso
  • vejce
  • obiloviny
  • ovoce

Vitamin K1

  • olivový olej: 1 polévková lžíce – 8,1 μg
  • řepkový olej: 1 polévková lžíce – 16,6 μg
  • vařená brokolice: 1 hrnek (sekané) – 220 μg
  • syrová kapusta: 1 hrnek (sekané) – 547 μg
  • syrový špenát: 1 hrnek (sekané) – 145 μg
  • syrový zelený listový salát: 1 hrnek (drcený) – 62 μg
  • syrový řeřicha: 1 hrnek (sekané) – 85 μg
  • syrová petržel: 1/4 hrnku (sekaná nať) – 246 μg

Vitamin K2

  • zakysané mléčné výrobky
  • kysané zelí
  • kvašená zelenina
  • zrající sýry
  • živočišné tuky
  • vejce
  • maso včetně vnitřností

Zdroje (mg v 1 kg)

  • listová zelenina (zelí, špenát): 3−4
  • hrášek, rajčata, maso včetně jater: 0,1−0,4
  • mléko: 0,002−0,02

Tipy

  • Léky snižující krevní srážlivost, např. Warfarin, brání regeneraci vitamínu K a vytváří jeho nedostatek.
  • Při užívání Warfarinu je ze všeho nejdůležitější, aby byl příjem vitaminu K z potravin přibližně stále stejný – na toto množství lékař nastaví potřebnou dávku Warfarinu. Není proto nutné z důvodu užívání Warfarinu nejíst například zeleninu. Stejný problém s Warfarinem můžete mít v případě, že vypijete více jak 0,5 l piva, 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu, tj. více jak 20-30 g alkoholu.

Zdroje informací

Odkazy

Interní

  • I

Externí

Knihy