Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Jedná se o tuk v břišní dutině (nitrobřišní či útrobní tuk), který obklopuje vnitřní orgány, například játra, slinivku, ledviny. Pokud je břicho vystouplé a široký pas, je to potvrzení viscerálního tuku, který je mnohem nebezpečnější než tuk podkožní. Přitom množství tělesného tuku není závislé na množství toho viscerálního. Může se tedy stát, že i když člověk nemá nadbytek podkožního tuku, je relativně štíhlý, tak i přesto ho může ohrožovat tuk viscerální, pokud ho má nadbytek, protože se příliš nehýbe nebo nezdravě jí.


Funkce v těle

Viscerální tuk je v přiměřeném množství potřebný, protože chrání vnitřní orgány. Je metabolicky aktivnější než tuk podkožní. Vylučuje hormony a zánětlivé látky. S tím jsou spojeny následující problémy:

  • cukrovka (diabetes): zvyšuje riziko jejího vzniku
  • chronická onemocnění: možnost vzniku aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, různých zánětů
  • obezita: s ní spojená možnost problémů s vysokou hladinou cholesterolu, vyšším rizikem infarktu, neplodností, vysokého tlaku a dalších komplikací
  • inzulinová rezistence: viscerální tuk se podílí na jejím rozvoji – ta představuje nízkou citlivost buněk vůči působení inzulinu
  • metabolický syndrom: jedná se o komplex poruch metabolismu tuků a cukru, řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob

Rizika spojená s vysokým množstvím viscerálního tuku

  • Zvýšená zánětlivost:
    • tvorba zánětlivých molekul: ty putují přímo do jater, kde narušují hormonální procesy a způsobují zánětlivé reakce
    • zanícení viscerálního tuku: sám tuk se může následně zanítit
    • autoimunitní reakce: spouští je
  • Vyšší riziko cukrovky:
    • inzulinová rezistence: viscerální tuk má zřejmě na její vznik větší vliv než ostatní typy tuku
  • Obtížnější hubnutí:
    • větší pocit hladu: metabolismus je z velké části řízen množstvím již uloženého tuku a tuk ovlivňuje chuť k jídlu
  • Vyšší riziko onemocnění srdce a mrtvice:
    • zvýšené riziko markerů kardiovaskulárních onemocnění: viscerální tuk je spojen s vysokou hladinou triglyceridů, vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu
  • Vyšší pravděpodobnost demence:
    • zhoršení kognitivních funkcí včetně demence: vliv obezity a zánětů
  • Vyšší pravděpodobnost deprese a poruch nálady:
    • hormonální změny: vliv viscerálního tuku na hormonální změny, narušuje funkci neurotransmiterů

Jak změřit viscerální tuk?

Přesné změření viscerálního tuku je poměrně obtížné. Zjednodušený způsob je následující:

  • změření v pase: nejlépe krejčovským metrem, ve stoje, metr obtočíme okolo těla, místo pro změření je uprostřed vzdálenosti mezi nejnižším žebrem a horním okrajem pánve (nemusí to být ve výši pupku). Měří se na holém těle, břicho nezatahovat, po klidném výdechu. Výsledek:
    • v normě:
      • muži do 93 cm;
      • ženy do 79 cm;
    • nadváha:
      • muži 94-102 cm;
      • ženy 80-88 cm;
    • obezita:
      • muži nad 102 cm;
      • ženy nad 88 cm.
  • poměr obvodu pasu a boků – WHR index (Waist Hip Ratio): poměr obvodu pasu ku obvodu boků v nejširším místě je rizikový tehdy, když je hodnota vyšší než 1 u mužů nebo 0,85 u žen

Tipy

Jak snížit ukládání viscerálního tuku?

  • sacharidy: omezit jejich příjem
  • náhrada sacharidů: zelenina, zdravé tuky a bílkoviny
  • pohyb: zejména pravidelný pohyb, co nejméně sedět
  • stres (zátěž): snížení
  • spánek: kvalitní 7-8hoidinový

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy