Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Quinoa je bezlepková pseudoobilnina bohatá na bílkoviny s vyrovnanou skladbou aminokyselin a vlákninu. Má neutrální chuť. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Konzumuje se nasladko i naslano.


Nutriční hodnoty ve 100 g

Quinoa nevařená

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal368
Tukyg6.1
Sacharidyg64.2
Bílkovinyg14.1
Cholesterolmg0
Vláknina g7.0
Vodag13.3
Minerály
Vápník (Ca)mg47
Železo (Fe)mg4.6
Fosfor (P)mg457
Draslík (K)mg563
Sodík (Na)mg5
Hořčík (Mg)mg197
Měď (Cu)mg0.59
Zinek (Zn)mg3.1
Vitaminy
B1 (thiamin)mg0.36
B2 (riboflavin)mg0.32
B3 (niacin)mg1.52
B6 (pyridoxin)mg0.49
B9 (kyselina listová)mg0.184
C (kyselina L-askorbová)mg0
D (kalciferoly)mg0
E (tokoferoly)mg2.4
Jiné
Cholinmg70

Quinoa vařená

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal120
Tukyg1.92
Sacharidyg21.3
Bílkovinyg4.4
Cholesterolmg0
Vláknina g2.8
Vodag72
Minerály
Vápník (Ca)mg17
Železo (Fe)mg1.49
Fosfor (P)mg152
Draslík (K)mg172
Sodík (Na)mg7
Hořčík (Mg)mg64
Měď (Cu)mg0.192
Zinek (Zn)mg1.09
Vitaminy
B1 (thiamin)mg0107
B2 (riboflavin)mg0.11
B3 (niacin)mg0.412
B6 (pyridoxin)mg0.123
B9 (kyselina listová)mg0042
C (kyselina L-askorbová)mg0
D (kalciferoly)mg0
E (tokoferoly)mg0.63
Jiné
Cholinmg23

Tipy

Nákup

Prodává se ve třech barevných variantách, které se liší po uvaření v „křupavosti“:

  • bílá: nejméně křupavá, vaří se nejrychleji
  • červená: středně křupavá, má o něco méně bílkovin než bílá
  • černá: nejvíce křupavá, oproti bílé má jemnější chuť

Příprava

Semena jsou potažena pryskyřicí obsahující saponiny s hořkou chutí. Proto se před vařením pro jejich odstranění quinoa namočí (za 2-4 hodiny i naklíčí) a před vařením se několikrát propláchne horkou vodou tak, až se přestane dělat na hladině bílá pěna. Vaří se cca 15 minut v poměru 1 díl suché quinoy a 2 díly vody. Při vaření zvětší quinoa zhruba 3krát svůj objem. Lze použít jako příloha, lze ji přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši nebo nákyp.


Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy