Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Pohanka je zdravá bezlepková pseudoobilnina. Používá se podobně jako obilniny. Má trochu výraznější chuť, na kterou se dá ale snadno zvyknout. V kombinaci s další potravinou se dá snadno chuť pohanky potlačit.


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • pohanka neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst lidé s poruchami souvisejícími s lepkem, např. celiakií
  • obsahuje dostatek vlákniny a tím může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • zvyšuje pocit sytosti a tím pomáhá při hubnutí
  • obsahuje rutin, který má schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév, snižuje LDL cholesterol a zvyšuje účinnost vitaminu C. Na českém území je pohanka jeho nejvýznamnějším zdrojem. Tepelnou úpravou ale obsah rutinu klesá. Nejvíce je obsažen v květech (200-400 mg ve 100 g sušiny), řádově méně ho je v loupaných semenech (kroupách) – okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny.
  • obsahuje významné množství bílkovin s vysokou biologickou hodnotou (má téměř optimální poměr esenciálních aminokyselin pro člověka)
  • příznivě působí na trávící trakt, játra a kardiovaskulární soustavu
  • reguluje hladinu krevního cukru

Nežádoucí účinky

  • ve výjimečných případech může být na pohanku závažná alergická reakce
  • u diety založené na vysoké spotřebě pohankových klíčků, zejména květů nebo extraktů pohanky bohatých na fagopyrin, může způsobit zánět kůže v oblastech vystavených slunečnímu záření, citlivost na chlad a brnění nebo necitlivost v rukou

Nutriční hodnoty ve 100 g

ŽivinaJednotkaPrůměrná hodnota
Energiekcal343
Tukyg3.4
Sacharidyg71.5
Bílkovinyg13.25
cholesterolmg0
vláknina g10
vodag10
Minerály
Vápník (Ca)mg18
Železo (Fe)mg2.2
Fosfor (P)mg347
Draslík (K)mg460
Sodík (Na)mg1
Hořčík (Mg)mg231
Měď (Cu)mg1.1
Selen (Se)mg0.008
Vitaminy
B1 (thiamin)mg0.101
B2 (riboflavin)mg0.425
B3 (niacin)mg7.02
B6 (pyridoxin)mg0.21
B9 (kyselina listová)mg0.03
C (kyselina L-askorbová)mg0
D (kalciferoly)mg0
E (tokoferoly)mg0

Tipy

Nákup

Pohanka se prodává jako následující produkty:

Kroupy

Jedná se o základní výrobek z pohanky. Je to semeno zbavené tvrdé slupky. Ta se odstraní buď broušením (to je šetrnější – zrna zůstanou světlá) nebo napařením (zrna tmavá), kdy slupka praskne a lze ji pak snadno odstranit.

  • základní výrobek z pohanky určený ke konzumaci jako příloha, nádivka, kaše, pomazánky

Lámanka

Vznikne nalámáním krup na menší kousky.

  • nechá se projít varem (1 díl lámanky, 2 díly vody) a nechat dojít

Vločky

Jedná se o napařená a rozlisovaná zrna.

  • pro lepší stravitelnost je dobré pohankové vločky předem namočit nebo krátce povařit

Mouka

Vznikne umletím pohankových krup.

  • mouka: je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, můžeme ji také přidávat pro zvýraznění chuti
  • mouka celozrnná: je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, je možné ji přidat do placek, palačinek, dále jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti
  • krupice: používá se jako hrubá mouka a klasická krupice, je vhodná k přípravě kaší, zavářek do polévek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků, moučníků

Kaše

Vyrábí se z lámanky procesem zvaným extruze (navlhčená lámanka je vystavena vysokému tlaku a teplotě.

  • nemusí se dál tepelně upravovat

Neloupaná

  • není určená k přímé konzumaci – zrno je obaleno tvrdou nepoživatelnou slupkou
  • hodí se k pěstování – sklizeň natě nebo nakličování – vhodné do salátu
  • příprava čaje

Slupky

  • výplň nahřívacích polštářků
  • příprava čaje

Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy