Obsah stránky

Základní informace podrobněji

Len setý je jednoletá bylina pěstovaná pro lněné vlákno (len přadný – v ČR jeho produkce v roce 2010 skončila) a pro olejnatá semena (len olejný). Ta mohou mít hnědou nebo “zlatou” barvu. Nutričně jsou na tom obdobně, jen “zlatá” semínka mají jemnější chuť. Lněná semínka patří mezi tzv. superpotraviny, ale pouze semínka se správným poměrem ω-3 : ω-6, tedy 3 : 1 až 1 : 1 – ta jsou bohatým zdrojem zdravého tuku, antioxidantů a vlákniny. Semena obsahují bílkoviny, lignany, vlákninu, fytosteroly, minerály a esenciální mastnou kyselinu alfa-linolenovou (ALA – omega-3).


Doporučené množství

Dospělý: 2 polévkové lžíce


Funkce v těle

Léčivé účinky

  • POZOR: pouze semínka se správným poměrem ω-3 : ω-6, tedy 3 : 1 až 1 : 1
  • lněná semínka obsahují asi 800krát více lignanů než jiné potraviny; ty mají antiangiogenní vlastnosti, tzn., že zastavují tvorbu nových krevních cév a z toho důvodu chrání před rakovinou
  • může snížit riziko rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva
  • lněná semínka mohou pomáhat v ochraně před rakovinou, cukrovkou a kardiovaskulárními nemocemi
  • lněná semínka dokáží na sebe vázat velké množství vody (až osminásobek) a díky tomu jsou velmi uznávaným prostředkem při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy a zastavení průjmu

Nežádoucí účinky

  • Spotřeba 50 g/den lněného semene neprokázala žádné negativní účinky na člověka.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty získané z různých druhů jsou pro lněná semínka velmi variabilní. Lněná semínka tedy v závislosti na odrůdě přibližně obsahují:

  • oleje 35-45 %, který obsahují 9-10 % nasycených mastných kyselin (palmitové a stearové), asi 20 % mononenasycených mastných kyselin (převážně kyseliny olejové) a více než 70 % kyseliny alfa-linolenové mastné kyseliny – velice záleží na odrůdě
  • bílkovin je od 20 do 30 %, které jsou omezeny lysinem, ale jsou charakterizovány vysokým koeficientem stravitelnosti (89,6 %) a biologickou hodnotou (77,4 %).
  • vláknina dosahuje 28 % hmotnosti celých semen, kde poměr rozpustných a nerozpustných frakcí je v rozmezí od 20:80 do 40:60
  • vitamin E je ve lněném semínku převážně ve formě gama-tokoferolu (9,2 mg/100 g semen).
  • lignany – lněné semínko jich obsahuje nejvíce ze všech rostlin (až do 0,7-1,5 % sušiny)

Odrůdy lnu olejného

Odrůdy lnu olejného se podle obsahu základních mastných kyselin v praxi rozdělují do dvou skupin:

Poznámka: letopočet za názvem odrůdy je její rok registrace v ČR

  • s nezměněnou skladbou mastných kyselin: vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové (omega-3) a nízký obsah kyseliny linolové (omega-6) – poměr ω-3 : ω-6 je 3 : 1 – odrůdy:
    • Natural (2008): hnědá barva semínka, ω-3 60-62 %
    • Recital (2004): hnědá barva semínka – kyselina olejová 18 %, kyselina linolenová 58-60 % (ω-3), kyselina linolová 16 % (ω-6),
    • Kaolin (2007): hnědá barva semínka, ω-3 59-61 %
    • Flanders (1996): hnědá barva semínka
    • Baladin): hnědá barva semínka, ω-3 60-62 %
    • Libra (2013): nejpěstovanější odrůda olejného lnu v ČR v roce 2018 hnědá barva semínka – kyselina olejová 16,3 %, kyselina linolenová 55,5 % (ω-3), kyselina linolová 16,7 % (ω-6) – poměr ω-3 : ω-6 je 3,32 : 1
  • šlechtěním byla skladba mastných kyselin změněna: poměr ω-3 : ω-6 je přibližně vyrovnaný 1 : 1 – odrůdy:
    • Raciol (2011): žlutá barva semínka – kyselina linolenová do 30 % (ω-3), kyselina linolová cca 40 % (ω-6)
  • šlechtěním byla skladba mastných kyselin změněna: ve většině případů mají velmi nízký obsah kyseliny alfa-linolenové (omega-3) a velmi vysoký obsah kyseliny linolové (omega-6)poměr ω-3 : ω-6 je 1 : 10 až 40 – olej z těchto odrůd je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne a je velice nezdravý – odrůdy:
    • Amon (2007): žlutá barva semínka – poměr ω-3 : ω-6 je 1 : 36
    • Jantar (2006): žlutá barva semínka – poměr ω-3 : ω-6 je 1 : 29
    • Lola (1999): hnědá barva semínka – kyselina olejová 15,1 %, kyselina linolenová 3,0 % (ω-3), kyselina linolová 70,8 % (ω-6) – poměr ω-3 : ω-6 je 1 : 23,6
    • Agram (2017): žlutá barva semínka – kyselina linolenová do 4,0 % (ω-3), kyselina linolová cca 40 % (ω-6) – poměr ω-3 : ω-6 je 1 : 10
  • Zdroje:

Obsah mastných kyselin v % v roce 2016 u vybraných odrůd

Název odrůdyPalmitováStearováOlejová
Linolenová
(omega-3)
Linolová
(omega-6)
ω-3 : ω-6
Lola6.393.0414.363.0471.651 : 24
Jantar5.684.2916.722.4169.411 : 29
Amon6.19415.971.9770.331 : 36
Agriol6.013.7717.243.0268.531 : 23
Raciol5.684.2716.8831.9239.671 : 1,2
AGT 1568/075.874.4417.8641.8628.161,49 : 1
AGT 305/105.544.5215.3657.7814.763,91 : 1
AGT 308/104.97520.2751.0816.753,05 : 1
CELKEM průměr5.774.1316.7127.7843.901 : 1,58

Tipy

  • protože lněná semínka obsahují velké množství vlákniny, je potřeba je dostatečně zapít
  • příprava ke konzumaci je dvojí:
    • 1. semínka mají tvrdou slupku a proto je nejlepší je rozdrtit v mlýnku na kávu (bez rozdrcení projdou zažívacím traktem bez užitku), a to těsně před konzumací, jinak rychle oxidují (rozdrcená semínka neuskladňovat na delší dobu ani v lednici)
    • 2. před konzumací semínka namočit alespoň na 8 hodin do vody, pak vodu slít a propláchnout čistou vodou – tím dojde k jejich aktivaci a lepšímu využití užitečných látek
  • nikdy nepřidáváme semínka do jídel, která prochází při přípravě vyšší teplotou (nad 48 °C – například pečení) – to nám pak mohou spíše škodit

Nákup

Při nákupu snaha o zjištění odrůdy, která má poměr ω-3 : ω-6 nejlépe 3 : 1 až 1 : 1.


Zdroje informací

Odkazy

Interní

Externí

Knihy